
Zázvorový sirup "cola" |
22. Listopad 2015 |
V tomto období se těším na jeden z mých sirupů, kterému říkáme "colečka". Dá sice trochu víc práce, ale výsledek stojí za to. Myslím, že v zimních měsících nám zafunguje jako prevence proti nachlazení a v létě zase příjemně osvěží. To vše díky zázvoru, kterým tedy opravdu nešetřím.
Suroviny
- šťáva z citronů 2 litry
- zázvor 1kg
- cukr třtinový nerafinovaný / dark muscovado / 2 kg
- skořice celá
- badyán
- hřebíček
Postup
Do velké pětilitrové sklenice vymačkám šťávu z citrónů, cca 2 litry. Postrouhám na jemno kilo zázvoru a přidám do sklenice. Přisypu kilo cukru, asi 5 ks badyánu, 10 hřebíčků a 2 větší kousky skořice, promíchám a přikryji. Nechám přes noc louhovat při pokojové teplotě. Další den obsah sklenice přecedím přes jemné síto. Aby ve šťávě nezůstaly zbytky zázvoru, tak ještě jednou přecedím a na síto dám jemné plátýnko. Do takto připravené šťávy přidám zbytek cukru, můžete klidně přidat ještě další, záleží jak kdo má rád sladký sirup, a chvilku, dokud se cukr nerozpustí, zahřeji na sporáku. Nevařím! Dám do vyvařených sklenic a po vychladnutí do lednice. Nevydrží dlouho, vypije se, rozdá a můžu ho začít dělat znovu! Z tohoto množství mám necelé 4 litry sirupu.
recept
kuchařky