
Zapečená květáková rýže |
4. Leden 2018 |
Když nechcete trávit v kuchyni spoustu času, ale chcete uvařit chutně a zdravě, zde máte přesně takový recept. Nemám ráda zdlouhavé přípravy u vaření a už vůbec ne velké množství surovin v jednom receptu. I v letošním roce budu vymýšlet, vařit, péct jídla jednoduchá, ale přitom výživná a taková, která vás dostatečně zasytí tak, abyste nemuseli jíst každých pár hodin. Příprava tohoto květáku je rychlá, stačí už jen zapéct v troubě a slavíte úspěch. Květák se dá připravit na všechny způsoby, od polévky přes hlavní jídlo až po přílohu a je oblíbený nejen u vegetariánů. Nebojte se použít více tuků, díky nim vás jídlo na dlouho zasytí.
Suroviny
- květák středně velký
- vejce 4 ks
- mozzarela 250 g
- česnek podle chuti
- rajčata sušená, v oleji
- sůl
- pepř
- máslo
- smetana ke šlehání cca 100 ml
- šalvěj (nemusí být)
- olivy
- parmezán
Postup
Květák rozebraný na růžičky rozmixuji na rýži. Zvlášť rozmixuji vejce, mozzarelu, česnek, sušená rajčata, šlehačku. Dosolím, opepřím, popř. přidám čerstvou šalvěj, nebo nějaké bylinky a smíchám s květákovou rýží. Směs vliji do vymazaného pekáčku, pokladu plátky másla a olivami. Peču asi 3/4 hodiny. Přílohu jsem zvolila salát caesar. Pecka to byla! Servírujte posypané parmezánem.
Talíř od Bella rose.
recept
kuchařky