Vitamínový salát

13. Duben 2016

Padla na vás jarní únava? Jaro je obdobím, kdy je organismus často vyčerpaný z dlouhé zimy a nedostatečného příjmu kvalitní čerstvé zeleniny a ovoce. Kysané zelí, které je v podstatě základem pro tento salát, je vitamínovou bombou. Samozřejmě nejlepší je zelí domácí. Tento recept jsem získala od jednoho pána před více než čtvrt stoletím. Teď se o něj s vámi ráda podělím.

Suroviny

  • zelí kysané 500g
  • jablka sladká 600g
  • mrkev větší cca 100g
  • celer kousek cca 30g
  • křen 1ČL
  • cibule střední
  • citron 1ks
  • pomeranč 1ks
  • umeocet 1PL (v původním receptu byl 8% ocet, ale ten nikdy už do jídla nedávám!)
  • kopr sušený špetka
  • majoránka
  • paprika mletá
  • pepř
  • oregáno

Postup

Ze zelí vymačkám šťávu a nakrájím. Jablka oloupu a na středním struhadle nastrouhám. Mrkev, celer a křen pak na menším struhadle. Cibuli nadrobno nakrájím, z citronu a pomeranče vymačkám šťávu. Kopr, majoránku, papriku, pepř a oregáno přidám po špetce a vše dohromady v porcelánové míse důkladně promíchám a plním do vyvařených skleniček. V chladničce vydrží dlouho čerstvý. Dejte si ho jen tak a nebo jako přílohu k něčemu.

5
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky