
Vitamínový salát |
13. Duben 2016 |
Padla na vás jarní únava? Jaro je obdobím, kdy je organismus často vyčerpaný z dlouhé zimy a nedostatečného příjmu kvalitní čerstvé zeleniny a ovoce. Kysané zelí, které je v podstatě základem pro tento salát, je vitamínovou bombou. Samozřejmě nejlepší je zelí domácí. Tento recept jsem získala od jednoho pána před více než čtvrt stoletím. Teď se o něj s vámi ráda podělím.
Suroviny
- zelí kysané 500g
- jablka sladká 600g
- mrkev větší cca 100g
- celer kousek cca 30g
- křen 1ČL
- cibule střední
- citron 1ks
- pomeranč 1ks
- umeocet 1PL (v původním receptu byl 8% ocet, ale ten nikdy už do jídla nedávám!)
- kopr sušený špetka
- majoránka
- paprika mletá
- pepř
- oregáno
Postup
Ze zelí vymačkám šťávu a nakrájím. Jablka oloupu a na středním struhadle nastrouhám. Mrkev, celer a křen pak na menším struhadle. Cibuli nadrobno nakrájím, z citronu a pomeranče vymačkám šťávu. Kopr, majoránku, papriku, pepř a oregáno přidám po špetce a vše dohromady v porcelánové míse důkladně promíchám a plním do vyvařených skleniček. V chladničce vydrží dlouho čerstvý. Dejte si ho jen tak a nebo jako přílohu k něčemu.
recept
kuchařky