Větrníky

2. Červen 2016

Snad všem jsou známé věnečky a větrníky z odpalovaného těsta, plněné sladkým pudingovým krémem a šlehačkou. Zkusila jsem připravit trochu odlehčenou variantu s jahodami a mascarpone. Výsledek předčil moje očekávání a myslím, že na příští víkend je moučník jasný. A jahody jsou prostě báječným ovocem, se kterým vždy vykouzlíte něco luxusního.

Suroviny

  • mouka polohrubá 75g
  • voda 125ml
  • máslo 40g
  • sůl špetka
  • vejce 2ks
  • mascarpone
  • jahody
  • sirup javorový

Postup

Osolenou vodu s máslem přivedu do varu, vsypu najednou mouku a rychle míchám, aby se netvořily žmolky, ale hladké těsto. Odstavím ho z ohně a vyklopené v misce ještě dobře promíchám. Když kaše zchladne, zašlehám do ní vejce jedno po druhém, až je těsto hladké a lesklé. Vejce a kaše musí mít stejnou teplotu. Těsto dám do pytlíku a zdobítkem stříkám vyšší kolečka na plech. Peču v rozpálené troubě, aby těsto nabylo a dopékám při mírnější teplotě. Během pečení troubu neotvírám, aby těsto nepadlo. Vychladlé rozříznu a plním mascarpone s rozmixovanými jahodami a trochou javorového sirupu. Do každého větrníku ještě vložím kousky jahod. Z tohoto množství jsem měla 12 ks malých větrníků.

4
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky