
Větrníky |
2. Červen 2016 |
Snad všem jsou známé věnečky a větrníky z odpalovaného těsta, plněné sladkým pudingovým krémem a šlehačkou. Zkusila jsem připravit trochu odlehčenou variantu s jahodami a mascarpone. Výsledek předčil moje očekávání a myslím, že na příští víkend je moučník jasný. A jahody jsou prostě báječným ovocem, se kterým vždy vykouzlíte něco luxusního.
Suroviny
- mouka polohrubá 75g
- voda 125ml
- máslo 40g
- sůl špetka
- vejce 2ks
- mascarpone
- jahody
- sirup javorový
Postup
Osolenou vodu s máslem přivedu do varu, vsypu najednou mouku a rychle míchám, aby se netvořily žmolky, ale hladké těsto. Odstavím ho z ohně a vyklopené v misce ještě dobře promíchám. Když kaše zchladne, zašlehám do ní vejce jedno po druhém, až je těsto hladké a lesklé. Vejce a kaše musí mít stejnou teplotu. Těsto dám do pytlíku a zdobítkem stříkám vyšší kolečka na plech. Peču v rozpálené troubě, aby těsto nabylo a dopékám při mírnější teplotě. Během pečení troubu neotvírám, aby těsto nepadlo. Vychladlé rozříznu a plním mascarpone s rozmixovanými jahodami a trochou javorového sirupu. Do každého větrníku ještě vložím kousky jahod. Z tohoto množství jsem měla 12 ks malých větrníků.
recept
kuchařky