
Vánoční rohlíčky |
28. Listopad 2016 |
Kdo by neměl rád vanilkové rohlíčky, které se v ústech jen rozplývají. Vanilkové rohlíčky vždy provoněly byt a všem bylo jasné, že Vánoce jsou za dveřmi. Receptů je hodně, existují různé poměry cukru, ořechů, másla a mouky. Také je důležitá křehkost. Já mám ráda, když se rohlíček rozplyne na jazyku a je spíš křehký, nikoli tvrdý. Podobně jako u minulých vánočních receptů, tak i u rohlíčků jsem vyloučila rafinovaný cukr. A opět zjišťuji, že to jde, aniž bych ubrala na jeho chuti, křehkosti nebo dokonce změnila tvar. Barva je samozřejmě jiná, jelikož kokosový cukr, který používám, obarví rohlíček a navíc carob, ve kterém je obalený, se taktéž podílí na barevnosti. Carob neboli svatojánský chleba je zdravou náhražkou kakaa s bohatstvím bílkovin, vitamínů a minerálů. Pokud chcete zdravější variantu, vyzkoušejte. Nenazvala jsem je vanilkovými, jelikož po vanilce ani vanilínovém cukru tady není ani stopa. Ale díky vlašským ořechům voní úžasně.
Suroviny
- mouka celozrnná špaldová 160 g
- máslo 140 g
- ořechy mleté 70 g
- cukr kokosový 55 g
- carob na obalení
Postup
Všechny suroviny zpracuji na vále a těsto nechám přes noc v lednici. Kokosový cukr se hůře rozpouští, proto druhý den, jakmile těsto povolí, ještě ho trochu na vále zpracuji. Pokud není příliš měkké, tvaruji rohlíčky a peču v mírné troubě na 160°C dokud nezačnou chytat barvu. Po vychladnutí posypu carobem.
recept
kuchařky
Komentáře