
Vánoční matcha |
5. Listopad 2016 |
Mnozí z vás již brzy začnou péct hromady sladkého vánočního cukroví. Bílá mouka, cukr, marmeláda, čokoládové polevy a jiné sladké suroviny to jistí. Vím, patří to ke zvykům skoro všech domácností a jen málokdo si Vánoce bez mísy cukroví umí představit. Kdo sleduje moje recepty, ví, že se snažím nahradit cukr a bílý cukr úplně vyloučit. Dokonce mně doma zakázali používat cukr byť jen na posypání kvůli tomu, aby to na fotografiích vypadalo lépe. "Ne, bude to vypadat dobře i bez práškového cukru", řekla dcera a já souhlasím. Dříve jsem pekla i 14 druhů cukroví, zakládala jsem si na tom, že jsem měla vše vyladěné i barevně a vždy jsem dbala aby tam byli kousky kokosové, ořechové, mandlové, čokoládové, rumové, vanilkové atd. Co vám budu povídat, prostě práce na několik večerů, neustále ohnutá záda a ještě jsem k tomu přikusovala salám, abych potlačila ten sladký odér, který se nesl kuchyní. Jsem ráda, že tyto časy jsou nevratně pryč. Nechci vám vymluvit vaši lásku k vánočnímu cukroví, chci jen, a tímto vám dávám návod jak snadně a zdravěji, s absencí bílého cukru, upéct jiné cukroví. A ještě jedna rada. Pečte z malých dávek. A když se přes Vánoce sní, tak si na Silvestra upečeme zdravý dort.
Suroviny
- mouka špaldová celozrnná 180 g
- máslo 125 g
- cukr kokosový 50 g
- matcha prášek 6 g
- sůl himalájská špetka
- čokoláda hořká min 70%
- džem (měla jsem pomerančovo-zázvorový bez přidaného cukru)
Postup
Mouku, máslo, cukr, sůl a matchu zpracuji na vále v těsto. Zabalím do fólie a dám přes noc do lednice. Vyválím asi 2 - 3mm vysokou placku a vykrajuji. Peču na 180°C cca 10 - 12 minut. Plním džemem a potahuji čokoládou. Chuť je úžasná.
Nafoceno ve spolupráci s www.arki.cz
recept
kuchařky