Vaflové

18. Listopad 2016

Vytahuji další z našich rodinných vánočních receptů. Proč se toto cukroví jmenuje vaflové, nevím. Někdo mu ten název kdysi dal a věděl proč. Já se můžu pouze domívat, že pro jeho vláčnost, měkkost a vlhkost. Vaflové se mnou putuje už desetiletí, ale teprve letos jsem ho přeměnila tím, že jsem nahradila rafinovaný cukr a bílou mouku. Musela jsem trochu pozměnit poměry surovin, ale s výsledkem jsem spokojená a podle členů rodiny, je dokonce lepší než podle původního receptu. S tímto druhem cukroví jsem se ještě nikde nesetkala a jsem ráda, že vám ho mohu předložit v té zdravější variantě. Užijte si bílých Vánoc, ale bez bílého cukru.

Suroviny

  • mouka špaldová hladká celozrnná 120 g
  • máslo 120 g
  • ořechy mleté 60 g
  • cukr kokosový 40 g

Všechny suroviny zpracuji a těsto dám přes noc do lednice. Klidně i dvě noci, když nestíhám. Vyválím placku, podobně jako děláte třeba linecké a vykrajuji kolečka. Pracuji rychle, aby těsto nemělo možnost příliš změknout. Peču na 175°C 7-9 minut v rozpálené troubě. Uvidíte sami, jak se začne těsto chytat.

Krém

  • máslo 120 g
  • puding vanilkový bezlepkový, stačí z půlky uvařit v mléce, aby byl hodně hustý
  • cukr kokosový, nebo javorový sirup, já jsem dala datle namočené přes noc ve vodě asi 8 ks a rozmixovala, moc neslaďte, na řadu přijdou ještě sladké piškoty
  • piškoty bezlepkové cca 60 g
  • vodu převařenou

Máslo, uvařený puding a cukr, nebo rozmixované datle (ty mám nejraději), vymícháte v hladký krém. Všechno musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil. Pokud chcete a budete dělat vaflové z větší dávky, aby vám krém déle vydržel a chutnal rumově, použijte 2 PL rumu. Tím rumem a trochou vody pocákám piškoty, aby povolily, vložím do krému a počkám až úplně navlhnou a opět rozmíchám. Vznikne masa, kterou mažu ve vyšší vrstvě na kolečko a druhým přiklopím a kolem dokola pěkně rozetřu, podobně jako malý dortík. Viz fotografie. Hotová kolečka dám do lednice, aby ztuhla a připravím si čokoládu. Ve vodní lázni rozpustím kousek másla a poté přidám hořkou čokoládu. Po rozpuštění zamíchám, až je poleva hladká a namáčím v ní okraje hotových a vychlazených koleček. Během pár dní natáhnou vlhkost z krému a jsou krásně vláčné. Chutnají jako kdyby byly nepečené.

Nafoceno ve spolupráci s www.alamaison.cz

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky