Třešňový koláč

2. Červenec 2017

Tento koláč vznikl trochu omylem, když jsem přemýšlela, jak si upéct něco sladkého bez mouky, cukru a s hromadou ovoce, které jsem právě nakoupila na trhu. Jak už jsem se zmínila, vysadila jsem na nějakou dobu mouku a cukr. Ten přijímám pouze z ovoce, ve formě fruktózy, ale i to v úplně malém množství. Přídavkem datlí, které jsou v tomto koláči zvoleny jako sladidlo, dostanete do těla vlákninu a minerály. Mandle jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu a mouka z nich je vhodná pro bezlepkové pečení nejen sladkého, ale i slaného pečiva. Pořád jsem bojovala se zavislostí na cukru a nedokázala jsem se ho vzdát. Ještě nedávno jsem sladila kaše k snídani javorovým sirupem. Pak jsem si uvědomila, že proč zbytečně přidávat další sladidla a osladila jsem kaši pouze ovocem. A šlo to! Za pár dnů se chuť změnila a já neměla vůbec pocit, že je kaše méně sladká. Po vysazení mouky, mě bolela pár dnů hlava, tělo se bránilo, ale dnes se cítím dobře, vlastně lépe než předtím. Všechno je to v hlavě. A teď k samotnému koláči. Je lehký, osvěžující a plný letní chuti. Momentálně se stal mým favoritem.

Suroviny

  • vejce 3 ks (větší)
  • banán malý 1 ks (nebo půlka)
  • máslo přepuštěné 2 PL (nebo olej olivový)
  • mouka mandlová 120 g
  • mouka kokosová 30 g
  • prášek do pečiva bezfosfátový 1 ČL
  • tvaroh farmářský 125 g
  • datle 8-10 ks
  • ovoce 400 g (třešně, ostružiny, jahody, borůvky......)
  • mouka tapioková 1 PL
  • sůl špetka
  • pistácie, nebo jiné oříšky

Postup

Datle namočím přes noc, nebo je spařím horkou vodou a nechám okapat na sítku. Když jsou měkké, rozmixuji je na hladkou kaši. Jednu polévkovou lžíci kaše odeberu do těsta. Zbytek smíchám s tvarohem v hladký krém. Pomixuji vejce, lžíci datlové kaše, banán a rozpuštěné máslo, přisypu mouky s kypřícím práškem, osolím a zpracuji do hladkého těsta. Těsto naliji do dortové formy, nebo na plech a peču cca 15 min na 180°C. Po vychladnutí potřu korpus tvarohovým krémem a dám na chvilku do lednice. Ovoce si pokrájím na kousky (měla jsem vypeckované třešně, pár ostružin a jahody), krátce povařím a jak pustí šťávu, přidám tapiokovou mouku a vařím do zhoustnutí. Vychladlou ovocnou směsí potřu korpus a těsně před podáváním posypu oříšky. Kousek koláče zbyl do druhého dne. Byl ještě vlhčí. Už se těším na verzi v barvě modré. S borůvkami.

Nafoceno ve spolupráci s Bella rose.

4
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky