
Tapioka puding |
21. Leden 2017 |
Do obchodů se zdravou výživou chodím skoro každý týden. Když zrovna nedoplňuji zásoby, tak neustále hledám nějaké novinky, které by obohatily náš jídelníček. Jedním z nich jsou i tapiokové perly, ze kterých nejraději vařím puding. Kdysi jsem si ho koupila už hotový v malém kelímku a nebyl zrovna levný. Od té doby ho připravuji na různé způsoby doma. V kombinaci s ovocem a čokoládou je velice lahodný. Při vaření puding pouze trochu osolím, kvůli chuti, a nepatrně přisladím ovoce i banány. Abych neměla výčitky kvůli přislazování, používám občas nové sladidlo a tím je čekankový sirup, který obsahuje extrakt z kořene čekanky a pokrmy připravené s tímto sladidlem mají nižší energetickou hodnotu. Vaše mlsání se pak obejde bez výčitek. Tapioka může být součástí bezlepkové diety, nasytí vás na delší dobu a v kombinaci s kokosovým mlékem, nezatíží vaše trávení.
Suroviny
- ovoce (mražené nebo čerstvé) 1 a 1/2 šálku
- sirup čekankový
- semínka chia 3-4 PL
- tapioka perly 100 g
- sůl himalájská
- mléko kokosové
- smetana 250 ml (může být i rostlinná)
- čokoláda cca 70 g
- banán 1 ks
- skořice
- máslo kousek
Postup
Tapioku namočím přes noc do vody, nebo aspoň na 3 hodiny. Jeden díl tapioky a tři díly vody, ráno přiliji tři díly kokosového mléka, osolím špetkou soli a vařím, dokud kuličky tapioky zprůhlední. Rozmačkám ovoce, osladím čekankovým sirupem a vmíchám chia semínka. Ve vodní lázni zahřeji smetanu, do které přidám nalámanou čokoládu a míchám dokud se nerozpustí. Vznikne hustá hmota. Na pánvičce rozpustím kousek másla, přisypu skořici a nakrájené banány nechám chvilku osmažit a odstavím, aby se nerozpadly a přidám trochu čekankového sirupu. Do sklenic postupně vložím ovoce, puding, čokoládu a navrch banány. Nechám vychladit. Z tohoto množství jsem měla 5 skleniček.
Nafoceno ve spolupráci www.cekankovysirup.cz
recept
kuchařky