Sýrové obláčky

29. Prosinec 2017

Nejjednodušší recept na lehké a vzdušné sýrové bochánky s chutí parmezánu a mozzarely. Postup je podobný jako u odpalovaného těsta, přičemž klasickou mouku jsem nahradila moukou z pseudoobilovin. Poprvé jsem v tomto receptu použila kokosovou mouku, výsledek nebyl špatný, ale chuť a vůně kokosové mouky byla velmi výrazná. Čiroková mouka však splnila moje očekávání. Ne nadarmo je čirok nazýván pšenicí celiaků. Obsahuje kvalitní bílkoviny, vlákninu, má nízký glykemický index, působí jako velmi dobrý antioxidant, který chrání naše buňky před stárnutím. Je vhodný jak na slané, tak i na sladké pečení. Dobrou zprávou je, že se začíná pěstovat u nás na Moravě. Určitě s nimi vykouzlíte silvestrovské pohoštění, když je naplníte různými druhy pomazánek a zeleninou. Ale vynikající jsou i jen tak s máslem!

Suroviny

  • voda 3/4 šálku
  • máslo 70 g
  • sůl 1/2 ČL
  • mouka čiroková 50 g
  • mouka lněná 50 g
  • psylium 10 g
  • vejce 4 ks
  • mozzarela 125 g
  • parmezán strouhaný 1 šálek + na obalení
  • pepř, mletý kmín (nemusí být)

Postup

V hrnci přivedu k varu vodu, máslo a sůl. Přidám obě mouky a psylium a míchám asi minutu dokud se nevytvoří těsto. Odstavím a nechám vychladnout. Vychladlé těsto vložím do mixéru a postupně v něm rozmixuji vejce jedno po druhém. Poté přidám mozzarelu a parmezán a opět mixuji do hladka. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Vznikne hladké těsto, které lžičkou nabírám a obaluji v nastrouhaném parmezánu. Na chuť můžete přidat mletý kmín, pepř apod. Peču při teplotě 200°C 5 minut a dalších cca 20 minut už jen na 180°C. Z tohoto množství budete mít dva velké plechy bochánků. Doporučuji zkusit poloviční dávku, abyste si ověřili práci s tímto těstem. 

Servírováno na talíři z Bella Rose.

0
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky