Šulánky

11. Leden 2019

Výraznou, lehce natrpklou chutí připomíná mák oříšky. Je bohatým zdrojem minerálních látek, především vápníku. O to nám jde především. Takže máku není nikdy dost. Jako dítě jsem je milovala v té klasické podobě s bílou moukou a cukrem. Nyní jsem bílou mouku nahradila jáhlovou a cukr vyměnila za povidla bez přidaného cukru.  Máslem jsem nešetřila. Komu by se zdály šulánky málo sladké, nechť si přisladí třeba datlovým sirupem. 

Suroviny

  • brambory vařené den předem cca 500 g
  • mouka jáhlová 150 g
  • vejce
  • sůl himalájská
  • mák
  • povidla
  • máslo

Postup

V míse smíchám na jemno nastouhané brambory, mouku, vejce a sůl. Pak si trohu navlhčím ruce a ještě chvilku těsto zpracuji rukama. Tvořím malé válečky, které vařím v osolené vodě, dokud nevyplavou nahoru. Mletý mák smíchám s rozpuštěným máslem a povidly. Vše zamíchám dohromady a popřípadě ještě dosladím datlovým sirupem. Já jsem to zvládla bez něj. 

4
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky