Špenát z kopřiv

10. Duben 2017

Asi každý z vás umí uvařit špenát. Na tom není nic těžkého, ale málokdo ví, že se dá uvařit i z kopřiv. Ještě donedávna jsem ho připravovala z mangoldu, který byl lahodnější než klasický špenát. Po tom, co jsem ho uvařila z kopřiv, už nechci jiný. Je pikantní, avšak pozor, kopřivy po spaření už nepálí, jemný a opravdu výtečný. Kopřivy spařím, rozmixuji, dám do mrazáku a po celý rok má špenát každý měsíc místo v našem jídelníčku. Kopřiva roste celoročně, ale teď na jaře je vhodné ji sbírat, dokud ještě nekvete. Sbírám mladé výhonky, vrcholky cca 10 cm. Kopřiva patří k našim nejznámějším a nejúčinnějším léčivým bylinám, kořenem počínaje, přes stonek, listy až ke květům je léčivá. Čistí krev, působí antisepticky, obsahuje železo, má využití i v kosmetice. Někdy si ani neuvědomujeme, kolik různých bylin kolem nás roste a my kolem nich chodíme bez povšimnutí. Škoda, protože kopřiva by si naši pozornost zasloužila.

Suroviny

  • kopřivy
  • vejce
  • cibule
  • česnek
  • pepř mletý
  • nové koření mleté
  • parmazán strouhaný
  • smetana sladká nebo šlehačka
  • droždí lahůdkové (nemusí být)
  • sůl
  • olej olivový

Postup

Budete potřebovat velkou mísu nasbíraných kopřiv. Ty nejprve povařím pár minut ve vodě. Odvar z nich nevylévejte! Hodí se třeba na oplach vlasů po umytí, popřípadě zamrazte a použijte jako vývar do zeleninové polévky. Na oleji zpěním cibuli a přidám spařené kopřivy, podliji troškou vývaru z nich, osolím, přidám nakrájený česnek podle chuti, nové koření a chvilku povařím. Vše rozmixuji, dochutím lahůdkovým droždím, smetanou, pepřem a na závěr vmíchám dvě rozšlehaná vejce a strouhaný parmazán. Je to prostě lahůdka a tak chodím každý týden na kopřivy a dělám si zásoby.

3
1 komentář
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky

Komentáře

Jestli chcete přidat komentář, musíte se přihlásit.
Dělala jsem, je výborný, ale chybí mi, kolik čeho dát, aby měl špenát tu nejlepší chuť. Hlavně, kolik lahůdkového droždí a kolik koření a šlehačky na jaké množství kopřiv.