
Špenát z kopřiv |
10. Duben 2017 |
Asi každý z vás umí uvařit špenát. Na tom není nic těžkého, ale málokdo ví, že se dá uvařit i z kopřiv. Ještě donedávna jsem ho připravovala z mangoldu, který byl lahodnější než klasický špenát. Po tom, co jsem ho uvařila z kopřiv, už nechci jiný. Je pikantní, avšak pozor, kopřivy po spaření už nepálí, jemný a opravdu výtečný. Kopřivy spařím, rozmixuji, dám do mrazáku a po celý rok má špenát každý měsíc místo v našem jídelníčku. Kopřiva roste celoročně, ale teď na jaře je vhodné ji sbírat, dokud ještě nekvete. Sbírám mladé výhonky, vrcholky cca 10 cm. Kopřiva patří k našim nejznámějším a nejúčinnějším léčivým bylinám, kořenem počínaje, přes stonek, listy až ke květům je léčivá. Čistí krev, působí antisepticky, obsahuje železo, má využití i v kosmetice. Někdy si ani neuvědomujeme, kolik různých bylin kolem nás roste a my kolem nich chodíme bez povšimnutí. Škoda, protože kopřiva by si naši pozornost zasloužila.
Suroviny
- kopřivy
- vejce
- cibule
- česnek
- pepř mletý
- nové koření mleté
- parmazán strouhaný
- smetana sladká nebo šlehačka
- droždí lahůdkové (nemusí být)
- sůl
- olej olivový
Postup
Budete potřebovat velkou mísu nasbíraných kopřiv. Ty nejprve povařím pár minut ve vodě. Odvar z nich nevylévejte! Hodí se třeba na oplach vlasů po umytí, popřípadě zamrazte a použijte jako vývar do zeleninové polévky. Na oleji zpěním cibuli a přidám spařené kopřivy, podliji troškou vývaru z nich, osolím, přidám nakrájený česnek podle chuti, nové koření a chvilku povařím. Vše rozmixuji, dochutím lahůdkovým droždím, smetanou, pepřem a na závěr vmíchám dvě rozšlehaná vejce a strouhaný parmazán. Je to prostě lahůdka a tak chodím každý týden na kopřivy a dělám si zásoby.
recept
kuchařky
Komentáře