Špenát z kopřiv

10. Duben 2017

Asi každý z vás umí uvařit špenát. Na tom není nic těžkého, ale málokdo ví, že se dá uvařit i z kopřiv. Ještě donedávna jsem ho připravovala z mangoldu, který byl lahodnější než klasický špenát. Po tom, co jsem ho uvařila z kopřiv, už nechci jiný. Je pikantní, avšak pozor, kopřivy po spaření už nepálí, jemný a opravdu výtečný. Kopřivy spařím, rozmixuji, dám do mrazáku a po celý rok má špenát každý měsíc místo v našem jídelníčku. Kopřiva roste celoročně, ale teď na jaře je vhodné ji sbírat, dokud ještě nekvete. Sbírám mladé výhonky, vrcholky cca 10 cm. Kopřiva patří k našim nejznámějším a nejúčinnějším léčivým bylinám, kořenem počínaje, přes stonek, listy až ke květům je léčivá. Čistí krev, působí antisepticky, obsahuje železo, má využití i v kosmetice. Někdy si ani neuvědomujeme, kolik různých bylin kolem nás roste a my kolem nich chodíme bez povšimnutí. Škoda, protože kopřiva by si naši pozornost zasloužila.

Suroviny

  • kopřivy
  • vejce
  • cibule
  • česnek
  • pepř mletý
  • nové koření mleté
  • parmazán strouhaný
  • smetana sladká nebo šlehačka
  • droždí lahůdkové (nemusí být)
  • sůl
  • olej olivový

Postup

Budete potřebovat velkou mísu nasbíraných kopřiv. Ty nejprve povařím pár minut ve vodě. Odvar z nich nevylévejte! Hodí se třeba na oplach vlasů po umytí, popřípadě zamrazte a použijte jako vývar do zeleninové polévky. Na oleji zpěním cibuli a přidám spařené kopřivy, podliji troškou vývaru z nich, osolím, přidám nakrájený česnek podle chuti, nové koření a chvilku povařím. Vše rozmixuji, dochutím lahůdkovým droždím, smetanou, pepřem a na závěr vmíchám dvě rozšlehaná vejce a strouhaný parmazán. Je to prostě lahůdka a tak chodím každý týden na kopřivy a dělám si zásoby.

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky