
Salát z pampeliškových puků |
27. Březen 2016 |
Předjaří je tady a v lese se dere na světlo spoustu rostlin a některé z nich se přímo vybízí, abychom je zařadili do našeho jídelníčku. Jen několik prvních jarních dnů je možné sbírat pampelišky na salát. Nejlepší jsou světlé, křehké pampelišky , které se na světlo prodírají vlhkou jarní půdou. Vyřezávám je i s kusem kořene, aby se lístky nerozpadly. Ten při přípravě odstraním. Pak je pečlivě očistím, několikrát propláchnu vodou a pak v utěrce, nebo kdo má speciální košíček, zbavím vody. Salát je výborný proti jarní únavě, obsahuje vitamin C, detoxikuje tělo a má víc železa než špenát. Tak proč jej nevyzkoušet!
Na salát budete potřebovat zálivku a vejce uvařená natvrdo.
Suroviny
- ocet vinný 1PL
- olej olivový 3PL
- pepř
- sůl himalájská
- cukr špetka (nahradím javorovým sirupem, nebo melasou)
- hořčice 1PL
Tip: vinný ocet a sůl můžete nahradit umeoctem.
Všechny suroviny smíchám, zaliji lístky pampelišek a opatrně promíchám. Přidejte vejce natvrdo, nebo i jinou zeleninu, třeba pórek a dobrý je i s kozím sýrem.
recept
kuchařky