
Salát z červené syrové řepy |
22. Březen 2017 |
Máte doma červenou řepu a nevíte jak ji připravit? Vyzkoušejte ji za syrova. Řepa je známá tím, že se po upečení v troubě připravuje na různé způsoby, včetně salátu. Syrová řepa má trochu zemitou příchuť, ale v kombinaci s ostatními surovinami, ji přestanete vnímat. Naložená v octovém nálevu, známá ze školních jídelen, není pro naše zdraví vůbec vhodná, hlavně kvůli zmiňovanému octu. Proto ji raději vařte, pečte a nebo vyzkoušejte i za syrova. Možná vás překvapí, jak jednoduchý a chutný tento salát je. Opět ho vymyslel a připravil můj přítel, igorovakucharka a já na něm teď momentálně " ujíždím". Blíží se Velikonoce, a když nebude vědět co s vykoledovanými vajíčky, vzpomeňte si na salát z červené řepy. S křupavým pečivem si opravdu pochutnáte. Pokud řepu kupujete, vybírejte menší a tvrdé bulvy. O tom, že červená řepa je pro naše zdraví nepostradatelná, se snad nemusím ani zmiňovat. Dobrou chuť!
Suroviny
- řepa červená 1 ks
- mrkev 2 ks
- šalotka 1 ks
- vajíčka 3 ks
- feta 100 g
- česnek 2 stroužky
- olej olivový 2 PL
- sůl (opatrně, slaná je feta)
- čubrica
- majonéza nebo zakysaná smetana
- pepř
- hořčice dijonská 1 ČL
- kurkuma 1 ČL (nemusí být)
Postup
V misce smíchám olej s prolisovaným česnekem, hořčicí, solí a čubricou. Nastrouhám řepu, mrkev a fetu na hrubém struhadle, na jemno nakrájím šalotku a přidám nadrobno nakrájená vajíčka. Zaliji směsí v oleji a dochutím majonézou nebo zakysanou smetanou, nebo obojím. Opepřím.
recept
kuchařky