Rybí vývar se zeleninou

7. Květen 2017

Polévky vařím jen občas. A protože nejíme maso, tak připravuji většinou zeleninové, krémové a teď jsem si oblíbila rybí vývar. Proč připravovat rybí polévku pouze o Vánocích, když během roku ji můžete postupně obměňovat různými druhy jarní a letní zeleniny, houbami, doplňovat zavářkami apod. Dá se zjemnit smetanou, ochutit rajčaty, přidat můžete uvařenou červenou řepu, zavařit ji můžete celestýnskými nudlemi a po přidání česneku a vajíčka, vykouzlíte lahodnou česnečku. Pro mě se stal rybí vývar základem pro spoustu polévek. Když zvládnete vyfiletovat rybu a zůstane vám hlava a rybí páteř, může se na vývar použít nejen kapr, ale i jakákoliv jiná ryba. Nedávno jsem zkusila vývar z jesetera, lososa, ale i ze sivena a všechny byly výborné.

Suroviny

  • rybí hlavy, odřezky, páteř po filetování, konec ocasu, mlíčí, jikry 
  • kořenová zelenina
  • cibule
  • nové koření
  • pepř celý i mletý
  • bobkový list
  • cibulka jarní
  • žampiony
  • smetana
  • oříšek muškátový
  • máslo přepuštěné
  • sůl
  • šťáva z citrónu

Postup

Všechny kousky ryby a hlavy vložím do hrnce a zaliji studenou vodou tak, aby byly ponořené. Přidám mrkev, kousek celeru, cibuli, nové koření, pepř, bobkový list a sůl. Povařím cca 15-20min. Nastrouhanou kořenovou zeleninu osmažím na másle, přidám jarní cibulku i s natí, pokrájené žampiony, chvilku podusím a přiliji přecezený vývar. Polévku zjemním smetanou, opepřím, přidám pár kapek citrónové šťávy a nastrouhám muškátový oříšek. Postupně jak přibývá na trhu čerstvá zelenina, můžete ji obměňovat a přidávat pórek, hrášek, květák, rajčata, kapustu atd. Čistý vývar zamrazím a použiji jako základ na další polévku.

Nafoceno ve spolupráci s Bellarose.

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky