
Roláda s jablkovým krémem |
2. Listopad 2019 |
Piškotová roláda s dušenými jablky. Tak nějak to začalo s tím, že jsem dostala chuť na klasikou roládu, ale bez přidaného cukru. Jde vůbec upéct roládu aniž byste použili klasický cukr? To víte, že to jde! A když už máte roládu, která vlastně není sladká, ale je pěkně nadýchaná, můžete ji plnit čímkoli. Třeba jen šlehačkou s ovocem, čokoládovým krémem, marmeládou bez přidaného cukru, apod. Je to rychlovka a nic na ní nemůžete zkazit. Pro děti a samozřejmě pro bezlepkáře je určitě tato varianta lepší, než ta plná cukru. V tomto případě opět chválím jablka!
Suroviny na roládu
- vejce 5 ks (velká)
- mouka mandlová 60 g
- mouka rýžová, krupička 40 g
- máslo 30 g
- špetka soli
Suroviny na krém
- jablka asi 6 ks
- datle asi 6 ks
- máslo 80 g
- puding bezlepkový vanilkový
- šlehačka 250 ml
Postup
Oddělím bílky od žloutků a v míse vyšlehám bílky se solí do kterých postupně zašlehám žloutky. Mouky smíchám dohromady, a postupně s rozpuštěným máslem vmíchám do našlehané pěny. Opatrně rozetřu na plech s pečícím papírem a vložím do trouby na 175°C a peču cca 9 minut. Po upečení sroluji i s papírem, zabalím ještě do mokré utěrky a jdu se věnovat krému. Většinou si den dopředu připravím jablka tak, že je nastrouhám a dusím s datlemi dokud se nezačnou připalovat. Necelý puding uvařím ve šlehačce. Změklé máslo, puding a jablka musí mít stejnou teplotu. Na závěr dám krém do mixéru a rozmixuji dohladka. Roládu rozvinu, potřu z kraje džemem bez přidaného cukru a pak krémem. Sroluji, zabalím do potravinářské fólie a dám do lednice vychladit. Před podáváním jsem roládu potřela mascarpone a posypala čokoládou.
recept
kuchařky
Komentáře