Rajská jinak

20. Červen 2016

Všichni známe klasickou rajskou omáčku s vařeným hovězím a kynutým knedlíkem. Kdysi to bylo jedno z mých oblíbených jídel. Jelikož se dnes vyhýbám bílé mouce a nejím maso, tak jsem zkusila odlehčenou variantu, která zachutnala nám všem. Maso jsem nahradila smaženými kuličkami z quinoi a knedlík je z celozrnné mouky s pufovanými jáhly. Sami uvidíte, jak je recept jednoduchý. Z tohoto množství byly 4 porce.

Suroviny

Kuličky

  • quinoa 100 g
  • vejce 2 ks
  • majoránka
  • šalotka
  • nať petrželová
  • pepř
  • sůl
  • tofu lahůdkové 100 g
  • sýr gouda 100 g
  • lahůdkové droždí 2 PL
  • mouka špaldová na zahuštění
  • krupička rýžová na zahuštění a na obalení
  • olej olivový 1 PL
  • olej kokosový na smažení

Quinou uvařím v osolené vodě s olivovým olejem. Pod pokličkou ji pak nechám ještě dojít. Do vychladlé přidám vejce, majoránku, na jemno šalotku, petrželovou nať, lahůdkové droždí, sůl, pepř a nastrouhanou goudu a tofu. Zahustím rýžovou krupičkou a špaldovou moukou podle potřeby. Tvořím malé kuličky, které před smažením v kokosovém oleji, obalím v rýžové krupičce.

Knedlíky

  • mouka špaldová celozrnná 200 g
  • mouka pšeničná celozrnná 200 g
  • vejce 1 ks
  • kefír cca 100 ml
  • sůl
  • prášek kypřící bezfosfátový 1 ČL
  • olej olivový 4 PL
  • jáhly pufované 30 g

V míse smíchám mouku s práškem do pečiva, přidám vejce, olej, sůl a kefír podle potřeby. Umíchám hladké, ne moc husté těsto a na závěr přidám pufované jáhly. Pokud byste měli těsto moc husté, přidejte trochu vody. Těsto si rozdělím na 4 díly, v rukách vytvořím malé knedlíky a vařím v osolené vodě 20 minut.

Omáčka

  • rajčata pasírovaná (passata di pomodoro) 700 g
  • vývar zeleninový nebo voda 200 ml
  • bobkový list
  • nové koření
  • sůl
  • cukr třtinový 1 - 2 PL
  • hraška na zahuštění

Vývar a pasírovaná rajčata povařím chvilku s bobkovým listem a novým kořením. Podle chuti osolím, přidám cukr a zahustím hraškou.

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky