
Rajská jinak |
20. Červen 2016 |
Všichni známe klasickou rajskou omáčku s vařeným hovězím a kynutým knedlíkem. Kdysi to bylo jedno z mých oblíbených jídel. Jelikož se dnes vyhýbám bílé mouce a nejím maso, tak jsem zkusila odlehčenou variantu, která zachutnala nám všem. Maso jsem nahradila smaženými kuličkami z quinoi a knedlík je z celozrnné mouky s pufovanými jáhly. Sami uvidíte, jak je recept jednoduchý. Z tohoto množství byly 4 porce.
Suroviny
Kuličky
- quinoa 100 g
- vejce 2 ks
- majoránka
- šalotka
- nať petrželová
- pepř
- sůl
- tofu lahůdkové 100 g
- sýr gouda 100 g
- lahůdkové droždí 2 PL
- mouka špaldová na zahuštění
- krupička rýžová na zahuštění a na obalení
- olej olivový 1 PL
- olej kokosový na smažení
Quinou uvařím v osolené vodě s olivovým olejem. Pod pokličkou ji pak nechám ještě dojít. Do vychladlé přidám vejce, majoránku, na jemno šalotku, petrželovou nať, lahůdkové droždí, sůl, pepř a nastrouhanou goudu a tofu. Zahustím rýžovou krupičkou a špaldovou moukou podle potřeby. Tvořím malé kuličky, které před smažením v kokosovém oleji, obalím v rýžové krupičce.
Knedlíky
- mouka špaldová celozrnná 200 g
- mouka pšeničná celozrnná 200 g
- vejce 1 ks
- kefír cca 100 ml
- sůl
- prášek kypřící bezfosfátový 1 ČL
- olej olivový 4 PL
- jáhly pufované 30 g
V míse smíchám mouku s práškem do pečiva, přidám vejce, olej, sůl a kefír podle potřeby. Umíchám hladké, ne moc husté těsto a na závěr přidám pufované jáhly. Pokud byste měli těsto moc husté, přidejte trochu vody. Těsto si rozdělím na 4 díly, v rukách vytvořím malé knedlíky a vařím v osolené vodě 20 minut.
Omáčka
- rajčata pasírovaná (passata di pomodoro) 700 g
- vývar zeleninový nebo voda 200 ml
- bobkový list
- nové koření
- sůl
- cukr třtinový 1 - 2 PL
- hraška na zahuštění
Vývar a pasírovaná rajčata povařím chvilku s bobkovým listem a novým kořením. Podle chuti osolím, přidám cukr a zahustím hraškou.
recept
kuchařky