Rajčatová polévka

3. Srpen 2016

Rajčata jsou nejlepší v létě a nejvíc si jejich chuti užijeme v syrovém stavu. Ale i tepelně zpracovaná jsou výborná a opět se dají připravit na mnoho způsobů. Když je jich v létě dostatek, tak je často připravuji zapečená s fetou na olivovém oleji. A za studena si jich užíváme především v salátech. Jakmile začne období polních rajčat, není den, kdy bysme je nejedli v syrovém stavu. Mé vnučce je právě dnes 16 měsíců a má strašně ráda polévky. A tak se snažím jí uvařit co nejchutnější a nejzdravější, především z domácí zeleniny. Dnes to vyhrála rajčatová.

Suroviny

  • rajčata 5 ks
  • šalotka
  • mrkev asi 2 ks menší
  • celer kousek
  • jablko letní 1 ks
  • bobkový list 2 ks
  • nové koření
  • skořice mletá špetka
  • sůl himalájská
  • melasa
  • bazalka
  • rýže nebo jiná zavářka
  • olej olivový

Postup

Na oleji zpěním šalotku, poté celer a mrkev a chvilku osmahnu. Rajčata rozpůlím, jablko oloupu a přidám do hrnce spolu s bobkovým listem, novým kořením, skořicí a solí. Zaliji asi půl litrem vody a nechám dusit, dokud rajčata nezměknou a nepustí šťávu. Rozmixuji tyčovým mixérem a přecedím přes cedník. Pokud ji budete mít dost hustou, tak není potřeba zahušťovat hraškou. Stačí když přidáte uvařenou rýži, nebo jinou zavářku, ta vám polévku zahustí. A jestliže jste zvyklí na sladší chuť, přidejte malinko melasy. Tak půl lžičky. Bazalku vložte do horké polévky, aby se pěkně rozvoněla.

5
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky