
Rajčatová polévka |
3. Srpen 2016 |
Rajčata jsou nejlepší v létě a nejvíc si jejich chuti užijeme v syrovém stavu. Ale i tepelně zpracovaná jsou výborná a opět se dají připravit na mnoho způsobů. Když je jich v létě dostatek, tak je často připravuji zapečená s fetou na olivovém oleji. A za studena si jich užíváme především v salátech. Jakmile začne období polních rajčat, není den, kdy bysme je nejedli v syrovém stavu. Mé vnučce je právě dnes 16 měsíců a má strašně ráda polévky. A tak se snažím jí uvařit co nejchutnější a nejzdravější, především z domácí zeleniny. Dnes to vyhrála rajčatová.
Suroviny
- rajčata 5 ks
- šalotka
- mrkev asi 2 ks menší
- celer kousek
- jablko letní 1 ks
- bobkový list 2 ks
- nové koření
- skořice mletá špetka
- sůl himalájská
- melasa
- bazalka
- rýže nebo jiná zavářka
- olej olivový
Postup
Na oleji zpěním šalotku, poté celer a mrkev a chvilku osmahnu. Rajčata rozpůlím, jablko oloupu a přidám do hrnce spolu s bobkovým listem, novým kořením, skořicí a solí. Zaliji asi půl litrem vody a nechám dusit, dokud rajčata nezměknou a nepustí šťávu. Rozmixuji tyčovým mixérem a přecedím přes cedník. Pokud ji budete mít dost hustou, tak není potřeba zahušťovat hraškou. Stačí když přidáte uvařenou rýži, nebo jinou zavářku, ta vám polévku zahustí. A jestliže jste zvyklí na sladší chuť, přidejte malinko melasy. Tak půl lžičky. Bazalku vložte do horké polévky, aby se pěkně rozvoněla.
recept
kuchařky