Quinoový salát s batáty

23. Květen 2017

Ouinoa je super jídlo. Je bezlepková, nabitá bílkovinou, vlákninou a působí protizánětlivě. Ráda z ní vařím. Chtěla jsem se také vytáhnout s nějakým salátem, podobně jako můj přítel, který u nás doma funguje jako salátový mág. Jeho saláty miluju! Jsem ráda, že on si na mém dnešním salátu pochutnal. Od teď budu quinou doplňovat nejen všemožnou zeleninou, ale i ovocem, protože i na sladko chutná báječně. Spojení quinoi s batáty, zeleninou a sladkými brusinkami, doplněných kyselým dřišťálem, řízlé palčivou chutí cibule, je fantazie, která uspokojí vaše chutě. A navrchu křupavá dýňová semínka. Tak tenhle budu dělat častěji. Sranda je, že mě k  barevné rozmanitosti salátu přivedla i úžasná miska od bellarose. No jo, to jsou ti fotografové, co vidí všechno barevně ještě než začnou fotit. Tak vám přeji pěkné pochutnání si.

Suroviny

  • batáty 1 ks
  • quinoa 1 šálek (nevařené)
  • cibule červená 1 ks
  • cibulka jarní i s natí, 2 ks
  • brusinky sušené, hrst
  • dřišťál sušený, hrst (nemusí být)
  • semínka dýňová pražená na sucho, hrst
  • petržel nať, posekaná
  • sůl
  • pepř

Zálivka

  • olej olivový 8 PL
  • hořčice dijonská 1 ČL
  • česnek 1 stroužek
  • tamari 1/2 PL
  • trochu citrónové šťávy
  • olej ostropestřecový 1/2 PL

 

Postup

Batátu oloupu a nakrájím na malé kostičky, pokapu olejem, osolím a peču cca 15 minut na 180°C. Quinou uvařím podle návodu. Je za 15 minut uvařená. Jen je potřeba ji předem opravdu důkladně propláchnout. Všechny ostatní suroviny smíchám, osolím a opepřím. Připravím si zálivku, salát promíchám, výborný je s trochou chili a na závěr posypu dýňovými semínky.  Salát se dá jíst i bez zálivky, jen s olivovým olejem. Tento recept je pouze návod jak připravit quinoový salát s různou, sezónní zeleninou. Z tohoto množství byly tři porce.

Nafoceno ve spolupráci s Bellarose.

4
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky