Quinoa placky a tuřínový salát

27. Leden 2016

Ouinoa, jihoamerická plodina, kterou můžete ozvláštnit jídelníček sobě a dětem, je zdravá a hodí se pro bezlepkovou dietu. Její zrna připomínají proso. Variabilní jsou možnosti jejího využití: mele se na mouku, dělají se z ní polévky, kaše, slané i sladké, sušenky, přidává se do chleba, můžete z ní udělat rizoto, zapéct v troubě, nebo připravit salát. Je alternativou kuskusu a rýže. Quinoa je dobře stravitelná, má lehce oříškovou chuť a je nenáročná na přípravu. Zkusila jsem placky se zeleninou a sýrem zapečené v troubě, které chutnaly jako řízečky.  A k tomu výborný tuřínový salát, který je lahodnější, aspoň pro mě, než bramborový salát. Tuřín se dá opět připravit na mnoho způsobů a můžeme jej konzumovat i za syrova.

Suroviny na placky

  • quinoa 125g
  • mrkev 1ks
  • celer 100g
  • cuketa 100g
  • šalotka
  • česnek
  • vejce 3ks
  • sýr tvrdý 200g (čedar, gouda, oštiepok, eidam)
  • majoránka nebo oregáno
  • pepř
  • hořčice dijonská 1PL
  • sůl
  • droždí lahůdkové 2PL
  • hraška 2PL (nebo strouhanka)
  • sůl
  • olej olivový

Postup

Příprava quinoy je jednoduchá. Semena propláchnu, dám pomalu vařit na 15-20 minut spolu se solí v poměru jeden díl semen a dva díly vody. Na závěr nechám dojít pod pokličkou. Nakrájím šalotku, nastrouhám mrkev, celer, cuketu, sýr, prolisuji česnek, ochutím lahůdkovým droždím, hořčicí, pepřem, majoránkou, solí, zahustím hraškou, můžete strouhankou, nebo jak jste zvyklí, přidám vejce a spolu s uvařenou quinoou vše v míse zpracuji. Na plech tvořím malé bochánky, které přitlačím k plechu, mírně pocákám olivovým olejem, ale nemusí být a peču cca 30 minut na 180°C. Během pečení je obrátím, aby se upekly pěkně dozlatova z obou stran.

Suroviny na salát

  • tuřín 1ks
  • celer 150g
  • mrkev 150g
  • cibule 1ks
  • česnek 2 stroužky
  • sůl
  • pepř
  • čubrica
  • majonéza 2PL
  • smetana zakysaná 2PL
  • olej

Postup

Oloupaný tuřín, mrkev a celer nakrájím na kostky, podobně jako když dělám bramborový salát. V hrnci na rozpáleném oleji restuji asi 5 minut celer spolu s mrkví, poté přidám nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek a tuřín. Osolím, opepřím, přidám čubricu a na mírném plameni pod pokličkou dusím doměkka. Popřípadě trochu podliji vodou. Až je tuřín měkký, ale ne rozvařený, odstavím a nechám vychladnout. Do vychladlého vmíchám majonézu spolu se zakysanou smetanou a případně ještě dochutím solí a pepřem. Příšte přidám kapary a zase bude mít jinou chuť. Tady můžete opět improvizovat. 

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky