
Portobello s jáhlami a špenátem |
27. Listopad 2015 |
Jáhly jsou lehce stravitelné, mají spoustu vitamínů, vlákniny, jsou bezlepkové, vhodné i pro malé děti, dají se upravit na sladko i na slano a blahodárně působí na žaludek, slinivku a při osteoporóze. To jen tak ve stručnosti, účinků je daleko víc, ale faktem zůstává, že by měly zabírat jedno z prvních míst v našem jídelníčku. Já už se o to snažím a co nevidět připravím další recept z jáhel.
Suroviny
- jáhly 100g
- špenát 150g
- olej olivový
- šalotka
- česnek
- sůl
- pepř
- kmín
- tymián
- parmazán 50g
- žampion portobello 2 ks
Postup
Jáhly spařím několikrát vařící vodou, abych je zbavila hořkosti. Dám vařit do osolené vody. 1díl jáhel na 2díly vody. Vaří se zhruba 15 minut. Mezitím si na oleji zpěním šalotku, přidám k ní česnek na plátky a po uvaření i jáhly a špenát. Ten jsem měla mražený. Osolím, opepřím a chvilku podusím, nakonec vmíchám parmazán. Portobello očistím, vložím do pekáče, osolím, posypu tymiánem, kmínem, zakapu olivovým olejem a dám na 10 minut do trouby zapéct cca na 180°C. Mezitím už mám připravenou masu z jáhel, žampiony vydělám z trouby, navrším na ně jáhly, podliji trochou vody a znovu do trouby na cca 10 minut. Stačil mně jeden žampion, jídlo je syté a šťavnaté.
recept
kuchařky