Pórková polévka

17. Březen 2019

 Medvědí česnek je první jarní bylinka, jeden z těch malých zázraků přírody. V kuchyni můžete použít medvědí česnek všude, kde používáte česnek klasický. Medvědím česnekem lze ochutit polévky, pomazánky, omáčky, saláty, můžete ho jen tak nasypat na chleba s máslem nebo na vařené brambory s cibulkou apod. Přínosem je vysoký obsah vitamínu C a antibiotické a desinfekční účinky. Proto vám právě teď, na začátku jara, nabízím recept na výbornou polévku, na kterou můžete použít nejen pórek, ale i brokolici, ochucenou pestem z medvědího česneku. Na jarní únavu to nejlepší!

Suroviny

  • kousek celeru
  • mrkev 1 ks
  • cibule (šalotka)
  • brambora 1 ks
  • ghí, olivový olej
  • nové koření mleté
  • sůl
  • pepř
  • pórek nebo brokolici 1 ks
  • smetanu (může být i zakysaná smetana)
  • bobkový list
  • umeocet
  • pesto
  • parmezán strouhaný
  • kadeřávek

Postup

Na přepuštěném másle osmahnu postupně celer, mrkev, cibuli, přidám bramboru, pórek/brokolici, nové koření, bobkový list a osolím. Zaliji vodou a vařím do změknutí. Polévku rozmixuji, zjemním smetanou, dochutím umeoctem a pestem. Tím nešetřím. Parmezán rozmíchám v olivovém oleji, obalím v něm kadeřávek a dám na chvilku zapéct do trouby. Křupavé chipsy z kadeřávku položím na talíř s polévkou. 

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky