
Pórková polévka |
17. Březen 2019 |
Medvědí česnek je první jarní bylinka, jeden z těch malých zázraků přírody. V kuchyni můžete použít medvědí česnek všude, kde používáte česnek klasický. Medvědím česnekem lze ochutit polévky, pomazánky, omáčky, saláty, můžete ho jen tak nasypat na chleba s máslem nebo na vařené brambory s cibulkou apod. Přínosem je vysoký obsah vitamínu C a antibiotické a desinfekční účinky. Proto vám právě teď, na začátku jara, nabízím recept na výbornou polévku, na kterou můžete použít nejen pórek, ale i brokolici, ochucenou pestem z medvědího česneku. Na jarní únavu to nejlepší!
Suroviny
- kousek celeru
- mrkev 1 ks
- cibule (šalotka)
- brambora 1 ks
- ghí, olivový olej
- nové koření mleté
- sůl
- pepř
- pórek nebo brokolici 1 ks
- smetanu (může být i zakysaná smetana)
- bobkový list
- umeocet
- pesto
- parmezán strouhaný
- kadeřávek
Postup
Na přepuštěném másle osmahnu postupně celer, mrkev, cibuli, přidám bramboru, pórek/brokolici, nové koření, bobkový list a osolím. Zaliji vodou a vařím do změknutí. Polévku rozmixuji, zjemním smetanou, dochutím umeoctem a pestem. Tím nešetřím. Parmezán rozmíchám v olivovém oleji, obalím v něm kadeřávek a dám na chvilku zapéct do trouby. Křupavé chipsy z kadeřávku položím na talíř s polévkou.
recept
kuchařky