Pórková polévka

30. Leden 2017

Rtuť teploměru nejde nahoru. Tento leden je obzvláště mrazivý a jak jinak se zahřát, než dobrou polévkou. Před pár lety mně kamarádka Pavla naučila vařit výbornou pórkovou polévku. Zamilovala si ji okamžitě celá rodina. Pórek povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje činnost zažívacích orgánů a ledvin. U nás se asi nejvíce používá právě do zmiňovaných polévek, nebo se krájí na chleba, může se z něj připravit i pórková omáčka a vhodný je i za syrova do salátů a pomazánek. Pórek dodá jídlu ten správný říz. Bez pórku, cibule a česneku to u nás v kuchyni nefunguje.

Suroviny

  • pór střední velikosti
  • brambory 3-4 ks
  • mouka hladká 1 PL
  • máslo 2 PL
  • olej olivový 2 PL
  • šalotka
  • bobkový list
  • nové koření mleté
  • pepř mletý
  • droždí lahůdkové 1 PL
  • sůl himalájská
  • smetana
  • umeocet

Postup

Nakrájím si pórek. Z másla a mouky udělám světlou jíšku, vložím do ní na jemno nakrájenou šalotku a pórek a 2 PL oleje. Chvilku osmahnu a podliji asi litrem vody. Přidám nakrájené brambory, bobkový list, nové koření, osolím a vařím až jsou brambory měkké. Vydělám bobkový list, přiliji smetanu, podle toho jak moc ji chcete mít smetanovou, přisypu lahůdkové droždí a opepřím. Jakmile přivedu polévku k varu, tyčovým mixerem ji pomixuji tak, aby se částečně zachovala struktura brambor. Ochutím umeoctem. 

Tip: na jaře sbírám medvědí česnek a připravuji z něj pesto, recept najdete zde na stránkách, a do této polévky ho dávám 1 ČL na úplný závěr. Chuť to ještě více pozvedne.

2
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky