Perníčky

2. Prosinec 2018

Čas vánoční se blíží a tak mě napadlo zkusit upéct něco jednoduchého, co mají rády hlavně děti. Většinou se perníčky pečou trochu dříve, aby se rozležely a změkly. U pohankových to není potřeba, jelikož jsou měkké hned a díky nutele, nebo zavařenině změknou ještě více. Perníčky jsou báječnou bezlepkovou variantou bez přidaného cukru. Vyzkoušejte!

Suroviny

  • mouka pohanková 150 g
  • máslo 50 g
  • vejce 1 ks
  • sirup datlový 70 g
  • skořice nebo perníkové koření
  • kakao 10 g
  • vinný kámen nebo sodu 1/2 ČL
  • nutela nebo povidla na spojení

Poleva

  • čokoláda 85% 100 g
  • máslo kakaové 25 g

Postup

Všechny suroviny zpracujeme v těsto a dáme přes noc do lednice odpočinout. Mezi mikrotenovou fólii vložím těsto a vyválím na cca 3-5 mm. Vykrojím tvary a peču na 170°C asi 7 minut, (musíte vyzkoušet). Perníčky spojím domácí švestkovou nutelou, nebo domácími povidly bez přidaného cukru. Nechám je v lednici hodně vychladit a mezitím si připravím čokoládu. Rozpustím kakaové máslo a čokoládu ve vodní lázni. Studené perníčky namáčím v polevě. Čokoláda hned tuhne. Napřed je namočím z jedné strany, nechám ztuhnout a pak z druhé. Nevydržely víc jak den! Peču znovu. Varianta bez přidaného cukru-vynechám čokoládu a nahradím kakaem, nebo 100% čokoládou.

1
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky