
Perníčky |
2. Prosinec 2018 |
Čas vánoční se blíží a tak mě napadlo zkusit upéct něco jednoduchého, co mají rády hlavně děti. Většinou se perníčky pečou trochu dříve, aby se rozležely a změkly. U pohankových to není potřeba, jelikož jsou měkké hned a díky nutele, nebo zavařenině změknou ještě více. Perníčky jsou báječnou bezlepkovou variantou bez přidaného cukru. Vyzkoušejte!
Suroviny
- mouka pohanková 150 g
- máslo 50 g
- vejce 1 ks
- sirup datlový 70 g
- skořice nebo perníkové koření
- kakao 10 g
- vinný kámen nebo sodu 1/2 ČL
- nutela nebo povidla na spojení
Poleva
- čokoláda 85% 100 g
- máslo kakaové 25 g
Postup
Všechny suroviny zpracujeme v těsto a dáme přes noc do lednice odpočinout. Mezi mikrotenovou fólii vložím těsto a vyválím na cca 3-5 mm. Vykrojím tvary a peču na 170°C asi 7 minut, (musíte vyzkoušet). Perníčky spojím domácí švestkovou nutelou, nebo domácími povidly bez přidaného cukru. Nechám je v lednici hodně vychladit a mezitím si připravím čokoládu. Rozpustím kakaové máslo a čokoládu ve vodní lázni. Studené perníčky namáčím v polevě. Čokoláda hned tuhne. Napřed je namočím z jedné strany, nechám ztuhnout a pak z druhé. Nevydržely víc jak den! Peču znovu. Varianta bez přidaného cukru-vynechám čokoládu a nahradím kakaem, nebo 100% čokoládou.
recept
kuchařky
Komentáře