Pečený losos s medvědím česnekem

20. Listopad 2015

S příchodem Vánoc vždy přemýšlím, jako rybu si připravíme. Kapra jsem připravovala klasickým způsobem v trojobalu několik desítek let. Už to byla nuda a navíc smažená jídla v poslední době moc nemusím. A protože rybu jíme každý týden, tak mi není až tak vzácná, spíš přemýšlím o jiné úpravě. Losos nijak nevyžaduje dlouhou přípravu a samotné pečení trvá je asi 15 minut. Je lepší nechat této rybě vyniknout její chuťové vlastnosti a nepřebíjet ji nějakým kořením. Já jsem se na jaře vydala na jedno místo za Brnem, kde jsem tušila nějaké překvapení. Ano, našla jsem medvědí česnek! Byla jsem samou radostí bez sebe. Zatím jsem o něm pouze četla. Teď mám v lednici pár skleniček s touto bylinou a občas ji dám na rybu, dá se použít i na maso a nebo jako pesto na těstoviny.

Suroviny

  • losos kousek cca 200g
  • olej olivový
  • sůl hrubozrnná
  • citron
  • kmín
  • medvědí česnek

Postup

Lososa otřu papírovým ubrouskem, pokapu citronem, osolím, ale jen trochu, jelikož medvědí česnek je už naložený v soli a olivovém oleji. Nahoře potřu medvědím čenekem.  Vložím do pekáče, nebo pánve, kterou můžeme dát do trouby, ještě trochu pokapu olivovým olejem a peču v rozpálené troubě na 200°C cca 15 minut. Raději méně, než abychom lososa vysušili. Asi tak 20 minut před pečením lososa, vložím do trouby brambory. Nakrájím je na plátky, s olejem, solí a kmínem vložím do mikrotenového sáčku, protřepu a vysypu na pekáč. Klidně vložte do sáčku i stroužky česneku, pečené jsou výtečné. Spolu s lososem se stačí pak současně dopéct.

Listy medvědího česneku zpracuji tak, že je omyté a okapané vložím do mixeru spolu s olivovým olejem a solí a rozmixuji. Pak napěchuji masu do čistých, vyvařených skleniček a vrch ještě zaliji olejem, abych zamezila přístupu vzduchu. Vždy když odeberu česnek, tak ho opět ve skleničce urovnám a zaliji trochou oleje. V chladu takto vydrží celou zimu až do jara.

6
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky