Pečené hokaido se žampiony

13. Listopad 2015

Je podzim a na trhu se objevují dýně všech druhů a velikostí. Ale právě hokaido si získala asi největší oblibu tím, že ji nemusíme loupat. Vaříme, dusíme a pečeme ji celou a během pár minut je měkká. Těch receptů na dýni mám víc, ale dnes sem dávám můj poslední pokus s ní. Mám ráda žampiony, klasické i ty hnědé velké, porto bello a tak je celkem jedno s jakým druhem těchto hub si ji připravíte. Letos nebyla dobrá houbařská sezóna, takže si musíme vystačit s tím co dostaneme koupit na trzích. V každém případě jde o rychlý recept vhodný jak na oběd s přílohou jako mám já na obrázku, což je bramborovocelerové pyré, tak i na lehkou večeři. Třeba s bílým toustovým chlebem. Recept je pro dvě osoby.

Suroviny

  • dýně hokaido menší
  • olej olivový
  • cibule
  • žampiony cca 300g
  • pepř mletý
  • čubrica
  • tymián
  • sůl
  • česnek stroužek

Postup

Dýni omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme vnitřek. Nakrájíme na kousky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a okořeníme. Koření je na každém z vás co kdo má rád. Pečte v troubě na 175°C cca půl hodiny, dokud není dýně měkká. Mezitím si na pánvi zpěníte cibuli, opět použiji olivový olej, česnek na plátky a přidáte nakrájené žampiony. Zprudka opečte, cca 5-7 minut. Upečenou dýni rozmačkáte vidličkou, nebo můžete i rozmixovat a smícháte se žampiony. Popřípadě dosolíte a opepříte.

5
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky