
Pečené hokaido se žampiony |
13. Listopad 2015 |
Je podzim a na trhu se objevují dýně všech druhů a velikostí. Ale právě hokaido si získala asi největší oblibu tím, že ji nemusíme loupat. Vaříme, dusíme a pečeme ji celou a během pár minut je měkká. Těch receptů na dýni mám víc, ale dnes sem dávám můj poslední pokus s ní. Mám ráda žampiony, klasické i ty hnědé velké, porto bello a tak je celkem jedno s jakým druhem těchto hub si ji připravíte. Letos nebyla dobrá houbařská sezóna, takže si musíme vystačit s tím co dostaneme koupit na trzích. V každém případě jde o rychlý recept vhodný jak na oběd s přílohou jako mám já na obrázku, což je bramborovocelerové pyré, tak i na lehkou večeři. Třeba s bílým toustovým chlebem. Recept je pro dvě osoby.
Suroviny
- dýně hokaido menší
- olej olivový
- cibule
- žampiony cca 300g
- pepř mletý
- čubrica
- tymián
- sůl
- česnek stroužek
Postup
Dýni omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme vnitřek. Nakrájíme na kousky, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a okořeníme. Koření je na každém z vás co kdo má rád. Pečte v troubě na 175°C cca půl hodiny, dokud není dýně měkká. Mezitím si na pánvi zpěníte cibuli, opět použiji olivový olej, česnek na plátky a přidáte nakrájené žampiony. Zprudka opečte, cca 5-7 minut. Upečenou dýni rozmačkáte vidličkou, nebo můžete i rozmixovat a smícháte se žampiony. Popřípadě dosolíte a opepříte.
recept
kuchařky