Pečená hlíva s květákovou kaší

28. Leden 2018

Pro labužníky tady mám recept na trochu jiný způsob úpravy hlívy. Už jsem vyzkoušela polévku, perkelt, ten nám chutná asi nejvíc, ale pečenou jsem dělala poprvé. Určitě ne naposledy. Nejen že je hlíva nabitá užitečnými látkami, minerály, které organismus potřebuje pro své zdraví a silnou imunitu, ale má i antioxidační učinky, které zpomalují proces stárnutí. V poslední době jsem na ni trochu pozapomněla a jak mě nedávno skolila viróza, hned jsem si na její učinky vzpomněla. V kombinaci s květákovou kaší, která je lehčí přílohou než kaše bramborová, připravíte rychlé, zdravé a vegetariánské jídlo.

Suroviny

  • hlíva ústřičná cca 1 kg
  • cibule
  • česnek větší množství
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • máslo přepuštěné
  • bylinky (tymián, majoránka...)
  • květák
  • máslo
  • parmezán

Postup

Hlívu očistím a naporcuji na větší kousky. Nakrájím na kolečka cibuli, oloupu a nasekám česnek, některý nechám i ve slupce, jen ho rozpůlím. Do pekáčku vložím hlívu, česnek, cibuli, sůl, kmín a bylinky. Poliji přepuštěným máslem, kterým opravdu nešetřím. Dám péci, no, skoro hodinu peču, občas promíchám. Květák uvařím v osolené vodě, poté vodu sliji a přidám máslo a nastrouhaný parmezán. Vše rozmixuji. Podle chuti opepřím.

2
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky