
Pečená hlíva s květákovou kaší |
28. Leden 2018 |
Pro labužníky tady mám recept na trochu jiný způsob úpravy hlívy. Už jsem vyzkoušela polévku, perkelt, ten nám chutná asi nejvíc, ale pečenou jsem dělala poprvé. Určitě ne naposledy. Nejen že je hlíva nabitá užitečnými látkami, minerály, které organismus potřebuje pro své zdraví a silnou imunitu, ale má i antioxidační učinky, které zpomalují proces stárnutí. V poslední době jsem na ni trochu pozapomněla a jak mě nedávno skolila viróza, hned jsem si na její učinky vzpomněla. V kombinaci s květákovou kaší, která je lehčí přílohou než kaše bramborová, připravíte rychlé, zdravé a vegetariánské jídlo.
Suroviny
- hlíva ústřičná cca 1 kg
- cibule
- česnek větší množství
- kmín
- sůl
- pepř
- máslo přepuštěné
- bylinky (tymián, majoránka...)
- květák
- máslo
- parmezán
Postup
Hlívu očistím a naporcuji na větší kousky. Nakrájím na kolečka cibuli, oloupu a nasekám česnek, některý nechám i ve slupce, jen ho rozpůlím. Do pekáčku vložím hlívu, česnek, cibuli, sůl, kmín a bylinky. Poliji přepuštěným máslem, kterým opravdu nešetřím. Dám péci, no, skoro hodinu peču, občas promíchám. Květák uvařím v osolené vodě, poté vodu sliji a přidám máslo a nastrouhaný parmezán. Vše rozmixuji. Podle chuti opepřím.
recept
kuchařky