Ořechy v čokoládě

5. Říjen 2017

Jak uspokojit chuť na sladké bez pocitu viny? Tuto otázku si vždy kladu, když rabuji ve spíži a hledám něco na zub, pochopitelně sladkého. Skončím vždy u nějakých oříšků, datlí a nebo kousku hořké čokolády. Tak mě napadlo spojit všechny tyto suroviny a udělat rychlou a zdravou tyčinku. Jdete někam mimo domov, do práce, na výlet a chcete si vzít něco sebou, když vás přepadne chuť na sladké. Kdykoliv přijdu někam do cukrárny, už samotný název stejně napovídá, že bez cukru to tady nepůjde, ptám se, zda bych mohla dostat něco hodně málo sladkého. Zatím jsem na nic takového nenarazila. Je to pouze o tom šíleném množství cukru. Přitom lze vymyslet a připravit spoustu dobrot bez něho. O to víc mě láká připravit si něco doma. Čokoláda, datle a ořechy je stále obehraná kombinace, která nikdy nezklame. Vím, že oříšková čokoláda byla vždy, aspoň pro mě, tou nejlepší volbou. Pozor, tyčinky jsou silně návykové!

Suroviny 

1. vrstva

  • ořechy kešu 1 šálek
  • olej kokosový 3 PL
  • datle 3 ks

2. vrstva

  • datle 20 ks (kupte datle ne moc vysušené)
  • máslo arašídové 2-3 PL
  • sůl

3. vrstva

  • ořechy lískové, pražené 1 šálek

4.vrstva

  • čokoláda 200 g (min 70%)
  • olej kokosový 2 ČL

Postup

Lískové ořechy rozprostřu na plech a pražím v troubě při teplotě 160°C asi 15 minut. Ještě horké nasypu na utěrku, zabalím a důkladně promnu. Tím se sloupnou slupky. Připravím si 1. vrstvu tak, že rozmixuji datle s kokosovým olejem, přisypu kešu a mixuji tak dlouho, dokud se nevytvoří lepkavá hmota, kterou vtlačím do malé formy a nebo ji nanesu na pergamenový papír a zpracuji stěrkou do velikosti cca 10x23 cm, vložím na půl hodiny do mrazničky. Dále mixuji datle, arašídové máslo a sůl, dokud se dobře nespojí. Tuto hmotu pak nanesu na 1. vrstvu a jemně dlaní vtisknu půlky lískových ořechů. Vložím opět do mrazničky a mezitím si nachystám  čokoládovou polevu. Nakrájím tyčinky, poliji čokoládou a nechám ztuhnout. Ke konci je to trochu piplačka, čokoláda vše spojí a výsledek stojí za to. Zabalte ji do hedvábného papíru a darujte! Radost bude o to větší, protože je hodně domácí. Uchovávejte v chladu.

2
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky