Mungo klíčky

10. Březen 2017

Právě teď na jaře potřebujeme co nejvíce vitamínů, bílkovin a minerálů a spoustu jiných prospěšných látek, což nám můžou poskytnou právě naklíčená semena. Při procesu klíčení vytváří semínko velké množství energie, potřebné k vývoji nové rostliny, zlepšuje se jejich stravitelnost, vzrůstá množství vitamínu B, C, železa, hořčíku a jiných, pro náš organismus důležitých minerálů. Olistěné výhonky navíc poskytují chlorofyl, který má detoxikační účinky. Fazolky mungo svou chutí připomínají sladký hrášek, jsou křupavé a svěží. Do nakličování se může pustit každý, je to snadné a ekonomicky výhodné. Zajistíte si tak pravidelný přísun cenově dostupných vitamínů.

Suroviny

  • fazolky mungo, půl šálku
  • voda, nejlépe odstátá

Postup

Při naklíčení fazolek jsem použila nakličovací misku. Ale můžeme rovněž nakličovat třeba v zavařovací sklenici. Fazolky propláchnu a nechám ve vodě a v temnu bobtnat, nejlépe přes noc. Druhý den vodu sliji a podle potřeby 2x až 3x denně proplachuji. Již druhý den uvidíte, jak se fazolky probouzí k životu. Za 3 - 5 dnů můžete sklízet. Pokud chceme mít klíčky zelené, umístíme je na dva dny na parapet. Stačí nakličovat malé množství a neustále si tak připravovat čerstvé klíčky. Uvidíte, jak se vám budou v kuchyni hodit a určitě i chutnat. Vylepšila jsem s nimi tvarůžkový salát. Recept najdete zde.

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky