
Mrkvový hummus |
18. Červenec 2018 |
Na cizrnu se často zapomíná, přitom je vhodnou potravinou při hubnutí, obsahuje podobně jako mrkev vlákninu a je velice univerzální. Do našich kuchyní si stále ještě hledá cestu. Mrkev kromě vlákniny obsahuje dobře známý beta-karoten, který pomáhá chránit kůži proti nadměrnému slunění. Ideální spojení obou surovin vytváří dobrý základ pro tak vyjímečný recept jako je hummus. Cizrnu si většinou připravuji do zásoby s tím, že ji uvařím víc a zbylou zavakuuji. Mám ji tak připravenou na další použití v kuchyni.
Suroviny
- cizrna vařená 1 šálek (nebo v plechovce)
- mrkev pečená 1 1/2 šálku
- šťáva z citrónu 1/4 šálku
- tahiny pasta 2 PL
- olej olivový 1-3 PL
- sůl himalájská
- pepř
- skořice mletá, špetka
- ghí
- nálev /vývar z cizrny cca 1/4 l
- kmín mletý
Postup
Mrkev pokrájím, přidám skořici, kmín a osolím. Peču na ghí v malé misce do měkka. Během pečení obracím, aby byla pěkně do zlatova opečená. Nechám vychladnout. Pak vložím vše ostatní spolu s mrkví do mixéru a mixuji tak dlouho dokud není směs krémová. Nálev nebo vodu přilévám postupně do požadované konzistence. Dochutím solí a pepřem, zaliji olivovým olejem. Nepotřebuji k tomu pečivo, vystačím si s čerstvou okurkou. Vyzkoušejte a napište!
Miska a ozdobné květy www.bellarose.cz
recept
kuchařky