Mrkvový dort

14. Srpen 2017

Už dlouho jsem připravovala na blog mrkvový dort. Nikdy jsem ho nezveřejnila a jsem za to ráda, že k tomu nedošlo. Byl nezdravý. Jak víte, snažím se teď co nejvíce omezit sladké, tudíž mouku a cukr nepoužívám. Každá kavárna a cukrárna nabízí tento skvělý dort, já sama jsem ho vyhledávala, ale většinou byl hodně přeslazený. Na jedné straně se snažíme zdravě péct, mám na mysli v tomto případě množství mrkve, které dort obsahuje a pak to vše srazíme cukrem a bílou moukou. Sami uvidíte, že stačí hrst datlí a sladká mrkev a na sladkosti to nijak neubere. Dort je vláčný, hutný a ještě lepší je druhý den. Krém doporučuji připravit z domácího žervé.

Suroviny

  • vejce 3 ks
  • datle cca 80 g (namočit)
  • mléko mandlové, nebo jakékoli jiné, 80 ml 
  • olej olivový 80 ml
  • mandle 100 g (nebo mandlová mouka)
  • mouka kokosová 20 g
  • mouka tapioková 30 g
  • skořice 1 ČL
  • prášek do pečiva bezfosfátový 1 ČL
  • soda jedlá 1 ČL
  • sůl špetka
  • rozinky 
  • mrkev 200 g
  • ořechy
  • žervé domácí cca 500 g (můžete kombinovat s tvarohem)
  • banán 1 ks
  • máslo kousek

Postup

Z namočených datlí vymačkám přebytečnou vodu a rozmixuji je na kaši. Postupně k nim přidám vejce, olej, mléko a sůl a opět vše mixuji. V míse smíchám všechny mouky (když nemám mandlovou mouku, tak rozmixuji mandle), skořici, prášek do pečiva a sodu. Obě směsi, sypkou i mokrou smíchám dohromady a na závěr vmíchám na jemno nastrouhanou mrkev a rozinky. Těsto vliji do vymazané formy o průměru 17 cm a peču cca 45-50 minut na 175°C. Krém si připravím z domácího žervé, které společně s banánem a kouskem másla rozmixuji na hladký krém. Korpus po vychladnutí rozříznu, naplním a ozdobím krémem a sekanými ořechy.

Dortový podnos a dezertní talířek www.bellarose.cz

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky