
Mrkvový dort |
14. Srpen 2017 |
Už dlouho jsem připravovala na blog mrkvový dort. Nikdy jsem ho nezveřejnila a jsem za to ráda, že k tomu nedošlo. Byl nezdravý. Jak víte, snažím se teď co nejvíce omezit sladké, tudíž mouku a cukr nepoužívám. Každá kavárna a cukrárna nabízí tento skvělý dort, já sama jsem ho vyhledávala, ale většinou byl hodně přeslazený. Na jedné straně se snažíme zdravě péct, mám na mysli v tomto případě množství mrkve, které dort obsahuje a pak to vše srazíme cukrem a bílou moukou. Sami uvidíte, že stačí hrst datlí a sladká mrkev a na sladkosti to nijak neubere. Dort je vláčný, hutný a ještě lepší je druhý den. Krém doporučuji připravit z domácího žervé.
Suroviny
- vejce 3 ks
- datle cca 80 g (namočit)
- mléko mandlové, nebo jakékoli jiné, 80 ml
- olej olivový 80 ml
- mandle 100 g (nebo mandlová mouka)
- mouka kokosová 20 g
- mouka tapioková 30 g
- skořice 1 ČL
- prášek do pečiva bezfosfátový 1 ČL
- soda jedlá 1 ČL
- sůl špetka
- rozinky
- mrkev 200 g
- ořechy
- žervé domácí cca 500 g (můžete kombinovat s tvarohem)
- banán 1 ks
- máslo kousek
Postup
Z namočených datlí vymačkám přebytečnou vodu a rozmixuji je na kaši. Postupně k nim přidám vejce, olej, mléko a sůl a opět vše mixuji. V míse smíchám všechny mouky (když nemám mandlovou mouku, tak rozmixuji mandle), skořici, prášek do pečiva a sodu. Obě směsi, sypkou i mokrou smíchám dohromady a na závěr vmíchám na jemno nastrouhanou mrkev a rozinky. Těsto vliji do vymazané formy o průměru 17 cm a peču cca 45-50 minut na 175°C. Krém si připravím z domácího žervé, které společně s banánem a kouskem másla rozmixuji na hladký krém. Korpus po vychladnutí rozříznu, naplním a ozdobím krémem a sekanými ořechy.
Dortový podnos a dezertní talířek www.bellarose.cz
recept
kuchařky