
Mrkvové šátečky s povidly |
29. Leden 2016 |
Mrkev je v kuchyni nepostradatelná, u nás si získává čím dál větší oblibu a to proto, že se dá využít skoro všude. Nedávno zveřejněný recept "mrkvové sušenky" měl tak velký ohlas, že dnes přidávám další z řady těchto sladkých mrkvových. Těsto je vláčné a bude se vám s ním dobře pracovat. Úplně nejvíc budou zdravé, když do nich dáte povidla bez cukru. Na ty se chystám letos a určitě připravím i recept na Hodně domácí.
Suroviny
- mrkev 150g
- máslo 100g
- mouka špaldová 200g
- smetana zakysaná 2PL
- prášek kypřící bezfosfátový 1/2 ČL
- sůl špetka
Postup
Do mísy nastrouhám na jemno mrkev, přidám mouku s kypřícím práškem, smetanu, sůl, změklé máslo a zpracuji. Zabalené těsto ve fólii nechám v lednici odpočívat aspoň hodinu. Pak si vyválíme tenký plát, nakrájím radýlkem čtverečky a plním povidly. Konce spojím a kladu na plech. Ve vyhřáté troubě na 180°C peču cca 15 minut.
Tip
Když se vám nebudou chtít dělat šátečky, tak na rozválený plát těsta dejte třeba tvarohovou náplň, nebo dušená jablka se skořicí a máte rychlý štrůdl.
recept
kuchařky