Mražené dortíky

18. Leden 2017

Už několikrát jsem vás na Hodně domácí seznamovala se švédskou kuchyní. Největší úspěch měly pravděpodobně kuličky chokladbollar, které se u většiny z vás staly vánočním hitem. Dnes vám chci představit recept, jehož autorkou je Sofia, nutriční poradkyně z Malmö, která dělá úžasné dobroty bez cukru a na čistě rostlinné bázi. Tyto dortíky jsou přislazené pouze banánem a datlemi a zamrazené chutnají jako výtečná zmrzlina. Takže když si vaše tělo řekne o nějaký ten přírodní cukr, neváhejte, vyzkoušejte a dopřejte si! 

Suroviny

1. vrstva

  • kešu ořechy 1 šálek
  • kokos mletý 1 šálek
  • datle 10-12 ks
  • kakao 1-2 PL
  • sůl himalájská špetka

2. vrstva

  • banán 2 ks, hodně zralé
  • máslo mandlové 1 šálek, popřípadě jiný druh od Šufánka
  • extrakt vanilkový 2 ČL
  • olej kokosový 0,2 šálku

3. vrstva

  • kakaové máslo, kousek
  • čokoláda hořká min. 70%

Postup

Kešu ořechy a datle namočím přes noc do vody. Sliji vodu a rozmixuji. Společně pak smíchám s kokosem, kakaem a osolím. Vznikne hmota, kterou vtlačím do pekáčku 17x17 cm, nebo jiné hranaté misky, vyložené potravinářskou fólií. V misce rozmixuji nebo rozmačkám banán a přidám ostatní suroviny z 2. vrstvy a naliji vše na 1. vrstvu a dám do mrazničky ztuhnout. Na ztuhlou hmotu naliji čokoládovou polevu. Tu si můžete připravit také z kakaa, agave sirupu a kokosového oleje. Záleží, co máte raději a jaké suroviny na polevu máte doma k dispozici. Ještě před vložením do mrazničky nakrájejte na kousky. Kvůli banánu doporučuji spotřebovat během pár dnů. Než budete dortíky jíst, nechte je trochu při pokojové teplotě povolit.

5
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky