
Mražené dortíky |
18. Leden 2017 |
Už několikrát jsem vás na Hodně domácí seznamovala se švédskou kuchyní. Největší úspěch měly pravděpodobně kuličky chokladbollar, které se u většiny z vás staly vánočním hitem. Dnes vám chci představit recept, jehož autorkou je Sofia, nutriční poradkyně z Malmö, která dělá úžasné dobroty bez cukru a na čistě rostlinné bázi. Tyto dortíky jsou přislazené pouze banánem a datlemi a zamrazené chutnají jako výtečná zmrzlina. Takže když si vaše tělo řekne o nějaký ten přírodní cukr, neváhejte, vyzkoušejte a dopřejte si!
Suroviny
1. vrstva
- kešu ořechy 1 šálek
- kokos mletý 1 šálek
- datle 10-12 ks
- kakao 1-2 PL
- sůl himalájská špetka
2. vrstva
- banán 2 ks, hodně zralé
- máslo mandlové 1 šálek, popřípadě jiný druh od Šufánka
- extrakt vanilkový 2 ČL
- olej kokosový 0,2 šálku
3. vrstva
- kakaové máslo, kousek
- čokoláda hořká min. 70%
Postup
Kešu ořechy a datle namočím přes noc do vody. Sliji vodu a rozmixuji. Společně pak smíchám s kokosem, kakaem a osolím. Vznikne hmota, kterou vtlačím do pekáčku 17x17 cm, nebo jiné hranaté misky, vyložené potravinářskou fólií. V misce rozmixuji nebo rozmačkám banán a přidám ostatní suroviny z 2. vrstvy a naliji vše na 1. vrstvu a dám do mrazničky ztuhnout. Na ztuhlou hmotu naliji čokoládovou polevu. Tu si můžete připravit také z kakaa, agave sirupu a kokosového oleje. Záleží, co máte raději a jaké suroviny na polevu máte doma k dispozici. Ještě před vložením do mrazničky nakrájejte na kousky. Kvůli banánu doporučuji spotřebovat během pár dnů. Než budete dortíky jíst, nechte je trochu při pokojové teplotě povolit.
recept
kuchařky