
Medvědí česnek |
16. Březen 2016 |
Tak jsem si dnes přivstala a i když teplota ukazovala 2 stupně nad nulou, navíc všude blátivo, jsem neváhala, protože v tomto případě jde o čas. Mladé výhonky medvědího česneku se už derou ze země a poznáte je podle nezaměnitelné česnekové vůně. Chceme-li uplatnit léčivé účinky této byliny po zbytek roku, můžeme se je naučit sušit, odšťavňovat, zpracovat v pesto a nebo na jemno nakrájet a zamrazit. Budou pak nejen příjemným ochucovadlem, ale hlavně životabudičem. Nejúčinnější je jejich síla v přirozenám stavu, takže nám nic nebrání dát si na jaře očistnou kúru pomocí medvědího česneku. Loni jsem z něj dělala pesto, které hodně používám na ryby, dá se přidat do špenátu, do pomazánek, do salátů, prostě všude tam, kde vám nebude vadit jeho česneková vůně. Takže vzhůru na medvědí česnek, protože nás postaví na nohy!
Listy medvědího česneku, bez stonků, zpracuji tak, že je omyté, okapané, osušené spolu se solí a olivovým olejem rozmixuji. Pak masu napěchuji do čistých a vyvařených skleniček a zaliji olivovým olejem, abych zamezila přístupu vzduchu. Vždy, když trochu odeberu, znovu pak doliji olej. V chladu takto vydrží až do jara.
recept
kuchařky