
Mandlovo-mozzarellový chleba |
11. Březen 2018 |
Trvalo mně to poměrně dlouho, vyzkoušela jsem různé mouky, různé postupy, ale nakonec jsem, aspoň doufám, upekla chleba, který se hodně podobá svou strukturou chlebu klasickému. Potřebovala jsem, aby byl chleba dostatečně pórovitý a po vytažení z trouby hned neklesl. Inspirovala jsem se u amerických kolegů, co se zajímají o lowcarb stravování a ti mě přivedli na myšlenku pracovat právě s mozzarellou, která je vlastně důležitým pojidlem a taktéž zvláčňuje. Úplně na konci jsem ještě vyměnila lněnou mouku, s tou jsem pracovala poměrně dlouho, za mouku pohankovou. S výsledkem jsem spokojená nejen já, ale i moje okolí. Zkuste změnit jídelníček a vyzkoušejte nový druh pečiva. Čekám, že se podělíte o své zkušenosti s novým receptem.
Suroviny
- mozzarella 250 g
- žervé 1 PL
- mouka mandlová 1 šálek (250 ml)
- mouka pohanková 1/2 šálku
- psylium 2 PL vrchovaté
- vejce 3 ks
- prášek do pečiva bezfosfátový 1 ČL vrchovatá
- sůl
Postup
Rozmixovanou mozzarellu vložím do mikrovlnky a nechám cca 1-2minuty rozpouštět. Po vyjmutí přidám žervé a opět chvilku mixuji, než se suroviny spojí a je z nich vláčná hmota. Přisypu mouky s práškem do pečiva, vejce, psylium a sůl a opět mixuji do hladka. Těsto vliji do vymazaného pekáčku a posypu semínky. Aby byl chleba chuťově výraznější, můžete přidat i trochu drceného kmínu. Peču cca 30 minut na 175°C. Po chvilce bochník vyklopím na mřížku a nechám vychladnout.
recept
kuchařky
Komentáře