Malinovo-čokoládový koláč

21. Květen 2017

Existuje hodně různých kulatých forem na pečení, ale tento obdélníkový plech je prostě super. Samozřejmě můžete použít jakýkoli, protože důležité je, jakou dobrotu v něm upečete. A věřte, že tento malinový koláč se musí podařit všem. Základem je křehké těsto, které je v tomto případě bezlepkové, jelikož jsem použila pohankovou a mandlovou mouku. Sice se s ním hůře pracuje, ale chce to jen trochu trpělivosti. A pak ta lahodná, bohatá čokoláda se smetanou, to prostě nemá chybu. Jaké ovoce zvolíte, je už na vás. Čerstvé maliny koláč výborně osvěží. Těsto si můžete připravit i několik dnů dopředu a když neradi vyvalujete, tak ho jednoduše do formy natlačte. Zkusila jsem dát kousek koláče do mrazu. Vydržel, a po chvilce co jsem ho vyndala z mrazáku, byl stejně lahodný, jako předtím.

Suroviny

  • máslo 125 g 
  • mouka pohanková 180 g
  • mouka mandlová 50 g
  • vejce 1 ks
  • cukr kokosový 2 PL
  • sůl
  • smetana ke šlehání 250 ml
  • čokoláda 70% 125 g
  • máslo 1 PL
  • maliny

Postup

Z mouky, másla, cukru, vajíčka a soli vypracuji těsto a dám odpočinout do lednice. Poté vyválím nebo vtlačím do formy, propíchám vidličkou a peču na 170°C cca 20 minut, nebo do mírného zhnědnutí. Smetanu co nejvíc zahřeji, ale nevařím a pak s ní zaliji nalámanou čokoládu a šlehám dokud neroztaje. Přidám lžíci másla a opět šlehám až je krém hladký a lesklý. Vliji na upečený a vychladlý korpus. Nechám chvíli vychladnout a ozdobím malinami.

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky