Makový koláč

23. Duben 2016

Z máku lze připravit celou řadu sladkých a přitom zdravých receptů, přičemž jeho vápníková nálož je přímo úchvatná. Kdo by neznal z dětství třeba šulánky s mákem, nebo makový závin od babičky? To všechno se dříve doma připravovalo s láskou a pečlivostí. Prostě klasika. Přemýšlela jsem o makovém koláči, který by vynikal jednoduchostí, byl vláčný a na přípravu velice rychlý. Spojení máku a ricotty zvítězilo.

Suroviny

  • ricotta 200g
  • vejce 2ks
  • sirup javorový 3PL
  • džem 2PL (jakýkoli)
  • mák mletý 120g
  • mouka pohanková 50g
  • mouka jáhelná 50g
  • olej olivový 100ml
  • šlehačka nebo mléko 3PL
  • prášek do pečiva bezfosfátový 1ČL
  • sůl himalájská, větší špetka
  • máslo nebo kokosový olej 30g
  • čokoláda 100g

Postup

Vyšlehám vejce se sirupem, džemem a ricottou, přidám ostatní suroviny, včetně prášku do pečiva, který smíchám s moukou. Vše pečlivě zamíchám a vliji do formy na koláč. Peču cca 20-25 minut na 175°C. Rozpustím si máslo s čokoládou a hned rozetřu na koláč. Pokud chcete trochu více chutí, dejte mezi koláč a vrstvu čokolády pikantní marmeládu. Druhý den je koláč ještě lepší, vláčnější.

10
6 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky

Komentáře

Jestli chcete přidat komentář, musíte se přihlásit.
Mňamka, budu dělat o víkendu znovu pro velký úspěch, jak u muže tak u dětí a hlavně pro mě nejlepší varianta, jak do dětí dostat mák :) Alenko naprosto vynikající!
Tak to jsem opravdu ráda, že makový koláč má takový úspěch! I my ho máme strašně rádi.
dobrý den, recept vypadá výborně, nicméně jsem v kuchyni začátečník, a proto bych Vás chtěla požádat, zda byste mi prozradila, jaký průměr měla forma, kterou jste použila? Moc děkuji, mějte se!
Dobrý den, je možné nahradit pohankovou a jáhelnou mouku například moukou mandlovou, kokosovou, popřípadě špaldovou? Děkuji moc.
Dobrý den, určitě lze, ale musíte si to vyzkoušet. Kokosová mouka je hodně suchá, takže bych ji dala velmi málo, naproti tomu mandlová je vlhčí, mastnější. Někdy peču koláče stylem "pokus-omyl", dokud nenajdu vhodný poměr všech surovin. Špaldovou už dnes nepoužívám, volila bych raději žitnou. Jsem vám moc asi neporadila :-)
Poradila jste mi naprosto perfektně - koupila jsem si pohankovou i jáhlovou mouku a zkusím recept do puntíku stejně, jako ho uvádíte :) Děkuji moc.