
Makový koláč |
23. Duben 2016 |
Z máku lze připravit celou řadu sladkých a přitom zdravých receptů, přičemž jeho vápníková nálož je přímo úchvatná. Kdo by neznal z dětství třeba šulánky s mákem, nebo makový závin od babičky? To všechno se dříve doma připravovalo s láskou a pečlivostí. Prostě klasika. Přemýšlela jsem o makovém koláči, který by vynikal jednoduchostí, byl vláčný a na přípravu velice rychlý. Spojení máku a ricotty zvítězilo.
Suroviny
- ricotta 200g
- vejce 2ks
- sirup javorový 3PL
- džem 2PL (jakýkoli)
- mák mletý 120g
- mouka pohanková 50g
- mouka jáhelná 50g
- olej olivový 100ml
- šlehačka nebo mléko 3PL
- prášek do pečiva bezfosfátový 1ČL
- sůl himalájská, větší špetka
- máslo nebo kokosový olej 30g
- čokoláda 100g
Postup
Vyšlehám vejce se sirupem, džemem a ricottou, přidám ostatní suroviny, včetně prášku do pečiva, který smíchám s moukou. Vše pečlivě zamíchám a vliji do formy na koláč. Peču cca 20-25 minut na 175°C. Rozpustím si máslo s čokoládou a hned rozetřu na koláč. Pokud chcete trochu více chutí, dejte mezi koláč a vrstvu čokolády pikantní marmeládu. Druhý den je koláč ještě lepší, vláčnější.
recept
kuchařky
Komentáře