
Majonézová buchta |
14. Leden 2018 |
Vzpomínám si, že když jsem se kdysi dozvěděla o tom, že lze do těsta a ještě k tomu sladkého, přidat majonézu, nechápala jsem. Babička pekla majonézovou bábovku velmi často a nám dětem všem moc chutnala, i když zpočátku jsme protáhly obličeje, když nám řekla, že do ní dala majonézu.V originálním receptu je použita klasická bílá mouka a cukr, proto mně chvilku trvalo, než jsem přišla na to, jak tyto suroviny nahradit a přitom ponechat vláčnost, konzistenci a vlhkost těsta. Jsem zvědavá, jestli si majonézovou buchtu vyzkoušíte a zda vám zachutná natolik, že se stane vašim top receptem, podobně jako u nás. Jdeme na to!
Suroviny
- vejce 2 ks
- jablka 180 g
- med 40 g
- majolka Boneco 80 g
- kurkuma 1/2 ČL (nemusí být)
- sůl
- šťáva z půlky citronu
- kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu
- mouka mandlová 40 g
- mouka kokosová 30 g
- mouka tapioková 15 g
- kokos strouhaný 10 g
- prášek do pečiva bezfosfátový 1 ČL
- soda 1/2 ČL
- čokoláda min. 75%
- máslo kakaové, kousek
- oříšky, kokos.....
Postup
Oloupaná jablka, vejce, med, majolku, citronovou šťávu, kůru, sůl a kurkumu důkladně rozmixuji, přisypu strouhaný kokos a všechny mouky, které před tím smíchám se sodou a práškem do pečiva. Opět chvilku mixuji a pak těsto vliji do vymazané pečící formy. Peču přibližně 30-40 minut na 175°C. Připravím si polevu z čokolády a kakaového másla a naliji na vychladlou buchtu. Posypu oříšky, kokosem atd.
recept
kuchařky