Libečkové polévkové koření

13. Květen 2016

Libeček je v kuchyni prakticky nepostradatelný. Libečkové, nejen polévkové koření, se hodí do omáček a všude tam, kde chcete mít onu "maggi chuť". Pokud si chci uchovat libeček přes zimu, dávám ho zamrazit a nebo ho nasekám spolu s dalšími bylinkami a naložím do olivového oleje. A šup s ním do lednice. Pokud máte teď na jaře staré brambory, tak libeček vám je jeho chutí a vůní "omladí". Takže sušte, zamrazujte, nakládejte do oleje a teď jdeme na tekuté koření!

Suroviny

  • libeček plnou mísu
  • sůl himalájská cca 1ČL
  • olej olivový 4PL
  • voda 300-400ml

Postup

Libeček opláchnu a rozmixuji. Přidám vodu a vařím cca 5 minut. Pak vše scedím přes plátýnko, nebo gázu, přidám sůl, olej a vařím tak dlouho až se výluh zredukuje na polovinu. Dávám do malých skleniček, popřípadě ještě zakápnu olejem, aby se koření nekazilo. Můžete přidat i umeocet a ochutit tak třeba koprovku, nebo kulajdu.

7
3 komentáře
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky

Komentáře

Jestli chcete přidat komentář, musíte se přihlásit.
Zrovna jdu na to, teda to jsem zvědavá, jestli se mi to podaří tak jako tobě :) ..ale voní to neskutečně..
Libečkový výluh normálně steriluji. A po otevření mám v lednici, dávám ho do litrových lahví. Sůl, sušený libeček, i pesto z něj dělám....
Nyní výluh vařím, je to silná vůně. Věřím že bude ,,magi" výborné a určitě zdravé.