
Lasagne podle Aleny |
16. Únor 2017 |
Lasagne jsou oblíbeným pokrmem, jehož základ tvoří těstoviny, bešamel, sýr, maso, zelenina atd. Chtěla jsem vyzkoušet domácí lasagne z mých, doma připravených těstovin a pochopitelně bez masa. Místo toho jsem zvolila kombinaci žampionů a červené čočky a rázem byla na světě bezmasá varianta lasagní. Je pravda, že lasagne jsou náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to. Můžete si těstoviny koupit již hotové a to buď čerstvé nebo sušené. Se sušenými to trvá déle, jelikož se musí předem uvařit. Připravila jsem si těsto podle návodu z minulého receptu, viz Domácí těstoviny, a zpracovala jsem ho na strojku na těstoviny od Tescomy. Je to opravdová lahůdka a myslím, že ji zvládnete všichni. Nevíte, co byste mohli udělat na oběd? Zde je recept.
Suroviny
Omáčka
- žampiony 200 g
- čočka červená 150g
- šalotka 1-2 ks
- olej olivový nebo přepuštěné máslo
- plechovka drcených rajčat
- šťáva rajčatová 1/2 l
- bobkový list
- tymián
- pepř mletý
- sůl
- česnek 2-3 stroužky
- omáčka tamari 2 PL
- celer strouhaný kousek
- mrkev strouhaná 1 ks
Bešamel
- máslo 2 PL
- mouka hladká 1 PL
- smetana 250 ml
- droždí lahůdkové 1 PL
- sůl
- šťáva z citronu
- pepř
- sýr čedar 50 g
- sýr čedar 200 g
- mozzarella 400 g
Postup
Neprve si uvařím omáčku. V kastrolu na tuku osmahnu postupně nastrouhaný celer, mrkev, šalotku, česnek a přidám na drobno nakrájené žampiony a červenou čočku. Osolím, opepřím a spolu s bobkovým listem, tymiánem a drcenými rajčaty chvilku podusím. Přiliji rajčatovou omáčku a ochutím omáčkou tamari. Popřípadě dosolím a opepřím. Teď si nachystám bešamel. V kastrolku si z másla a mouky udělám světlou jíšku, pomalu vliji smetanu, osolím a za neustálého míchání přivedu k varu a chvilku povařím. Ochutím pepřem, lahůdkovým droždím, citronem a přisypu čedar. Bešamel má být jemný a hladký. Vymažu si zapékací misku máslem. Nejprve začnu omáčkou, na ni bešamel, pak lasagne a tak postupně prokládám a končím omáčkou, na kterou nasypu strouhaný sýr a pokladu nakrájenou mazzarellu. Peču ve vyhřáté troubě na 180°C, do mírného zhnědnutí sýru.
Těstoviny si připravuji tím způsobem, že kousek těsta protlačím na strojku a tento postup opakuji několikrát s tím, že plát, který vyjede ze strojku složím na třetiny a proces znovu opakuji. Okraje těsta jsou rovné, vznikne dlouhý obdélník, který překrojím a vložím do zapékací misky. Ale to je na cviku a každý si najdete, pokud budete používat strojek na těstoviny, svoji metodu. Udělejte si svoje domácí těstoviny na strojku od Tescomy.
Připraveno ve spolupráci s Tescomou.
recept
kuchařky