Lanýže

18. Listopad 2017

Loni jste si oblíbili švédské kuličky chokladbollar a letos vás snad potěším těmito lanýži s příchutí pomeranče. Snažím se vůbec nepoužívat rafinovaný cukr, i když vím, že je skoro všude, ale ani s jinými sladidly si nechci příliš pohrávat. Dělat cukroví a nepoužít žádné sladidlo, je v podstatě nemožné. Letošní vánoční cukroví chci proto sladit datlemi, čokoládou min 70%, kokosovým cukrem, určitě použiji ořechová másla, která jsou pro mě taktéž sladká a to by snad stačilo. Pochopitelně kdo má rád hodně sladké, může si recept upravit. Pro mě jsou tyto lanýže dostatečně sladké, jsou provoněné pomerančovou kůrou a šťávou, plnost jim dodává máslo a šlehačka. 

Suroviny

  • čokoláda 200 g (použila jsem 85%)
  • máslo 2 PL, zarovnané
  • šlehačka 80 ml
  • šťáva z pomeranče 4 PL
  • kůra z pomeranče 1-2 ČL
  • sůl špetka
  • ořechy hrst, nadrobno nasekané
  • kakao na obalení

Postup

Ve vodní lázni rozpustím nalámanou čokoládu, máslo, sůl a šlehačku. Metličkou míchám dokud se čokoláda nerozpustí a vše se spojí v hladkou hmotu. Odstavím z plotny a vmíchám pomerančovou šťávu společně s kůrou a vyšlehám. Přisypu ořechy, naliji směs do mělčí nádoby a nechám při pokojové teplotě ztuhnout. Vyzkoušejte, zda lze se směsí už pracovat tak, aby se příliš nelepila, nebo naopak nebyla moc ztuhlá.  Lžičkou vykrajuji kousky a rychle zpracuji v rukách v malou cca 12 g kuličku a obalím v kakau.

3
4 komentáře
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky

Komentáře

Jestli chcete přidat komentář, musíte se přihlásit.
Dobrý den, chci se zeptat jak dlouho vydrží toto cukroví, je tam šlehačka tak se toho trochu obávám, děkuji Monika.
Dobrý den, lanýže dělám těsně před Vánocemi a ten týden, deset dnů vydrží v pohodě. Ale mám je v lednici.
Děkuji
Děkuji