Lanýže

18. Listopad 2017

Loni jste si oblíbili švédské kuličky chokladbollar a letos vás snad potěším těmito lanýži s příchutí pomeranče. Snažím se vůbec nepoužívat rafinovaný cukr, i když vím, že je skoro všude, ale ani s jinými sladidly si nechci příliš pohrávat. Dělat cukroví a nepoužít žádné sladidlo, je v podstatě nemožné. Letošní vánoční cukroví chci proto sladit datlemi, čokoládou min 70%, kokosovým cukrem, určitě použiji ořechová másla, která jsou pro mě taktéž sladká a to by snad stačilo. Pochopitelně kdo má rád hodně sladké, může si recept upravit. Pro mě jsou tyto lanýže dostatečně sladké, jsou provoněné pomerančovou kůrou a šťávou, plnost jim dodává máslo a šlehačka. 

Suroviny

  • čokoláda 200 g (použila jsem 85%)
  • máslo 2 PL, zarovnané
  • šlehačka 80 ml
  • šťáva z pomeranče 4 PL
  • kůra z pomeranče 1-2 ČL
  • sůl špetka
  • ořechy hrst, nadrobno nasekané
  • kakao na obalení

Postup

Ve vodní lázni rozpustím nalámanou čokoládu, máslo, sůl a šlehačku. Metličkou míchám dokud se čokoláda nerozpustí a vše se spojí v hladkou hmotu. Odstavím z plotny a vmíchám pomerančovou šťávu společně s kůrou a vyšlehám. Přisypu ořechy, naliji směs do mělčí nádoby a nechám při pokojové teplotě ztuhnout. Vyzkoušejte, zda lze se směsí už pracovat tak, aby se příliš nelepila, nebo naopak nebyla moc ztuhlá.  Lžičkou vykrajuji kousky a rychle zpracuji v rukách v malou cca 12 g kuličku a obalím v kakau.

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky