
Květákové tousty |
24. Srpen 2017 |
Tak jsem tady opět s něčím, co nám nahradí pečivo. Zjistila jsem, že těch možností, jak se vyhnout klasické bílé mouce a přitom nijak nestrádat, je hodně. Květák, lidově nazývaný karfiol, je oblíbenou košťálovou zeleninou. Tato báječná zelenina boduje v rámci zdravé výživy a vegetariánství. Po zkušenostech s dlouze vařeným květákem a následně další tepelnou úpravou, je čas na změnu. Doba si žádá rychlou úpravu. Květák má vysoký obsah vitamínu C, kyseliny listové, draslíku a vlákniny, pojme hodně chutí a tak ho lze čímkoli dochutit. Toust, placka nebo jak tomu budete říkat, vám nahradí pečivo a budete si moct užívat pomazánek, zeleniny, uzeného lososa, sýrů, smažených vajíček atd. To už je na vaší fantazii a chuti. Tento recept není nijak náročný na přípravu a výsledek vás mile překvapí. Módní vlna zdravé výživy upřednostňuje zeleninu a květák se tak stává ideální surovinou pro vegetariány.
Suroviny
- květák syrový 350 g
- vejce 4 ks
- mouka mandlová 1/2 šálku
- mouka cizrnová 1/2 šálku
- kurkuma 1 ČL
- sůl
Postup
Z květáku odřežeme hlavičky (cca 350 g), košťál nepoužijeme, a ty následně trochu rozmixujeme. Přidáme ostatní suroviny a opět mixujeme. Vlijeme na plech 23x35 cm s pečícím papírem a pečeme cca 15 minut na 175°C.
Můj tip: ještě vlažný toust potřu majonézou nebo dijónskou hořčicí, na něj položím plátek masitého rajčete a posypu sýrem. Na toust položím plátky uzeného lososa, zakapu citronem, poliji majónezou smíchanou s dijónskou hořčicí a posypu koprem.
recept
kuchařky