
Kroupy na zelenině |
5. Březen 2016 |
Dříve byly zcela běžnou součástí jídelníčku našich babiček i mnoha generací před nimi. My už si je připomeneme možná v kroupové polévce a nebo vánočním houbovým kubou. Ječné kroupy jsou přitom velmi zdravou a na živiny bohatou potravinou. Myslím, že knedlíky, brambory a rýže coby příloha, je už nuda. Do krup jsem se zamilovala a tímto receptem s nimi nekončím. V tomto případě jsem volila kombinaci s grilovaným portobellem. A že to tedy byla lahůdka!
Suroviny
- kroupy ječné 200g
- cibule šalotka
- celer
- mrkev
- celer řapíkatý
- hrášek
- parmezán
- tymián
- pepř
- sůl
- olej olivový
- droždí lahůdkové (kupuji ve zdravé výživě, slouží jako dochucovadlo)
Postup
Nejprve si podle návodu uvařím kroupy tak, abych je nerozvařila, spíš nedovařila. Propláchnu vodou a odstavím. Mezitím si na oleji zpěním šalotku, postupně přidávám zeleninu. Začnu celerem, aby se pěkně rozvoněl, pak mrkev a ostatní, vše na kostičky nakrájené. Osolím a opepřím, přidám tymián, trochu podliji vodou a dusím asi 20 minut pod pokličkou. Pak přidám kroupy a lahůdkové droždí a ještě chvilku podusím do měkka. Na závěr přisypu parmazán a promíchám. Záměrně nepíši u zeleniny gramáž, je na každém z vás u které zeleniny zvolíte převahu. Já mám ráda celer, tudíž ho tam dávám nejvíc. Je to rychlé a levné jídlo, které zasytí a navíc si opravdu pochutnáte! Z tohoto množství jsem měla 4 porce. A parmazánu dávám hodně.
recept
kuchařky