Kroupy na zelenině

5. Březen 2016

Dříve byly zcela běžnou součástí jídelníčku našich babiček i mnoha generací před nimi. My už si je připomeneme možná v kroupové polévce a nebo vánočním houbovým kubou. Ječné kroupy jsou přitom velmi zdravou a na živiny bohatou potravinou. Myslím, že knedlíky, brambory a rýže coby příloha, je už nuda. Do krup jsem se zamilovala a tímto receptem s nimi nekončím. V tomto případě jsem volila kombinaci s grilovaným portobellem. A že to tedy byla lahůdka!

Suroviny

  • kroupy ječné 200g
  • cibule šalotka
  • celer
  • mrkev
  • celer řapíkatý
  • hrášek
  • parmezán
  • tymián
  • pepř
  • sůl
  • olej olivový
  • droždí lahůdkové (kupuji ve zdravé výživě, slouží jako dochucovadlo)

Postup

Nejprve si podle návodu uvařím kroupy tak, abych je nerozvařila, spíš nedovařila. Propláchnu vodou a odstavím. Mezitím si na oleji zpěním šalotku, postupně přidávám zeleninu. Začnu celerem, aby se pěkně rozvoněl, pak mrkev a ostatní, vše na kostičky nakrájené. Osolím a opepřím, přidám tymián, trochu podliji vodou a dusím asi 20 minut pod pokličkou. Pak přidám kroupy a lahůdkové droždí a ještě chvilku podusím do měkka. Na závěr přisypu parmazán a promíchám. Záměrně nepíši u zeleniny gramáž, je na každém z vás u které zeleniny zvolíte převahu. Já mám ráda celer, tudíž ho tam dávám nejvíc. Je to rychlé a levné jídlo, které zasytí a navíc si opravdu pochutnáte! Z tohoto množství jsem měla 4 porce. A parmazánu dávám hodně.

5
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky