
Kroupové karbanátky |
15. Leden 2017 |
Teď v zimních měsících patří ječné kroupy mezi potraviny jež nás krásně prohřejí a dodají nám energii. Kroupy jsou plné křemíku, který transportuje vápník do kostí a posiluje tak kostní stavbu. Přesně co my potřebujeme a přesto kroupy tak málo, jako super potravinu, používáme. Většinou se přidávají jako zavářka do uzené polévky a do jelit. Je škoda, že co tady po dlouhou dobu platilo za poklad české kuchyně, bývá dnes vytěsněno potravinami, které si své místo nezaslouží. Přemíra bílé mouky, cukru, apod. Tento recept vymyslel můj přítel a já jsem si ho od něj vypůjčila. A to z toho důvodu, že tyto karbanátky jsou pro mě nejlepší náhradou za smažený sýr. Tím, že se k sýru přidají kroupy a vajíčko, tak vše drží pohromadě a olej při smažení neprská. Jsou dobré i za studena a nakrájené se dají použít místo krutonů do salátu. Opravdu výborná záležitost.
Suroviny
- kroupy střední velikost 150 g
- sýr gouda 300 g
- vajíčka 3 ks
- hořčice dijonská 2 ČL
- česnek 5-6 stroužků
- droždí lahůdkové 2 PL
- kurkuma 1/2 ČL (nemusí být)
- sůl (podle potřeby)
- strouhanka kukuřičná
- olej rýžový na smažení
Postup
Do mísy, kde mám uvařené kroupy, nastrouhám sýr, přidám vajíčka, hořčici, prolisovaný česnek, lahůdkové droždí, kurkumu (nemusíte) a vše zamíchám. Sůl není skoro potřeba, jelikož vše dosolí sýr. Vznikne hmota, která drží pěkně pohromadě. Popřípadě můžete zahustit trochou strouhanky. Pak tvořím malé bochánky, které obalím v kukuřičné strouhance a ihned smažím na rýžovém oleji. Výborné jsou s bramborovo-dýňovým pyré.
Nafoceno na krásném porcelánu od www.arki.cz
recept
kuchařky
Komentáře