Kroupové karbanátky

15. Leden 2017

Teď v zimních měsících patří ječné kroupy mezi potraviny jež nás krásně prohřejí a dodají nám energii. Kroupy jsou plné křemíku, který transportuje vápník do kostí a posiluje tak kostní stavbu. Přesně co my potřebujeme a přesto kroupy tak málo, jako super potravinu, používáme. Většinou se přidávají jako zavářka do uzené polévky a do jelit. Je škoda, že co tady po dlouhou dobu platilo za poklad české kuchyně, bývá dnes vytěsněno potravinami, které si své místo nezaslouží. Přemíra bílé mouky, cukru, apod. Tento recept vymyslel můj přítel a já jsem si ho od něj vypůjčila. A to z toho důvodu, že tyto karbanátky jsou pro mě nejlepší náhradou za smažený sýr. Tím, že se k sýru přidají kroupy a vajíčko, tak vše drží pohromadě a olej při smažení neprská. Jsou dobré i za studena a nakrájené se dají použít místo krutonů do salátu. Opravdu výborná záležitost. 

Suroviny

  • kroupy střední velikost 150 g
  • sýr gouda 300 g
  • vajíčka 3 ks
  • hořčice dijonská 2 ČL
  • česnek 5-6 stroužků
  • droždí lahůdkové 2 PL
  • kurkuma 1/2 ČL (nemusí být)
  • sůl (podle potřeby)
  • strouhanka kukuřičná
  • olej rýžový na smažení

Postup

Do mísy, kde mám uvařené kroupy, nastrouhám sýr, přidám vajíčka, hořčici, prolisovaný česnek, lahůdkové droždí, kurkumu (nemusíte) a vše zamíchám. Sůl není skoro potřeba, jelikož vše dosolí sýr. Vznikne hmota, která drží pěkně pohromadě. Popřípadě můžete zahustit trochou strouhanky. Pak tvořím malé bochánky, které obalím v kukuřičné strouhance a ihned smažím na rýžovém oleji. Výborné jsou s bramborovo-dýňovým pyré.

Nafoceno na krásném porcelánu od www.arki.cz

5
1 komentář
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky

Komentáře

Jestli chcete přidat komentář, musíte se přihlásit.
Dobrý den, za syrova.