Koláč z červené řepy

17. Červenec 2018

Milovala jsem kynuté koláče s tvarohem a povidly. Cukru a mouce už odzvonilo. Tento zdravý a vláčný koláč je důkazem toho, že nepotřebujeme při pečení cukr, vystačíme si s banánem a samotnou červenou řepou, která je sladká. O tom, že je řepa zdravá, nemůže být vůbec pochyb. Pokud hledáte zajímavou inspiraci do kuchyně, vyzkoušejte tento koláč. Mlsat se dá i zdravě. Sezóna červené řepy právě přichází!

Suroviny

  • vejce 3 
  • banán 1 větší nebo 2 malé
  • máslo kokosové 50 g
  • mouka lískooříšková 60 g
  • mouka lněná 30 g
  • řepa červená strouhaná 150g (řepu odšťavním a použiji drť, nebo nastrouhám a vymačkám přebytečnou šťávu)
  • kakao nebo karob 2 PL
  • soda 1 ČL
  • prášek do pečiva bezfosf. 1 ČL
  • sůl
  • švestky sušené 200 g

Postup

Přes noc si namočím švestky do vody, nebo do pomerančové šťávy apod. Druhý den z nich vymačkám tekutinu a rozmixuji. Banán, vejce, kokosové máslo a sůl rozmixuji do hladka, postupně přidám červenou řepu, kakao a nakonec obě mouky s práškem a sodou. Těsto je trochu hutnější. Formu vymažu máslem, rozetřu do něj těsto a vrch potřu rozmixovanými švestkami. Peču cca 1/2 hodiny na 175°C.

2
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky