
Janssonovo pokušení |
18. Prosinec 2015 |
Tento recept nosím v hlavě již řadu let, ale po letošní návštěvě Švédska, jsem si řekla, že je načase ho zrealizovat. Švédská kuchyně je o darech moře, kopru, sledích naložených v majonéze a k nejčastější příloze patří brambory. Janssonovo pokušení je tradiční švédské jídlo, které nechybí na žádné slavnostní příležitosti. Chuť prosolených ančoviček, které plavou ve smetaně, nasládlá cibule a rozpadající se brambory vás dostanou!
Suroviny
- brambory 600g
- cibule 2ks
- ančovičky filety 100g
- šlehačka nebo smetana na vaření, můžete nahradit půlku zakysanou smetanou
- máslo
- sůl
- pepř
- olej
Postup
Oloupané, syrové brambory nakrájím na tenké hranolky a nechám chvíli odstát ve studené vodě, aby se zbavily přebytečného škrobu. Oloupu cibuli a nakrájím na tenké plátky. Pomalu restuji na oleji až trochu zesklovatí a chytne barvu. Vymažu si formu na pečení máslem, na dno dám brambory, jen mírně osolím, opepřím, další je vrstva cibule, na ni ančovičky a opět vrstva brambor. Poliji smetanou a dám do trouby pod alobal péct. Celková doba pečení je asi hodina, při 175°C s tím, že asi 20 min před koncem alobal oddělám a dopeču dozlatova. Toto množství je pro dvě osoby. Se solí opatrně, ančovičky jsou slané!
recept
kuchařky