Jáhelník

13. Prosinec 2015

Jáhly, neboli proso, mají vysokou výživovou hodnotu, obsahují spoustu minerálních látek, vlákninu a vitamíny skupiny B. Jsou zásaditou obilovinou, a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. V minulém receptu byly představeny na slano, s portobellem a špenátem. Jáhelník peču dost často a zajímavá varianta je vařit jáhly v moštu, bez použití cukru. Místo švestek můžete dát jablka, hrušky apod.

Suroviny

  • jáhly 250g
  • vejce 3ks
  • máslo 80g
  • třtinový cukr 1PL
  • smetana sladká 3PL
  • sůl
  • švestky sušené

Postup

Jáhly spařím vařící vodou, abych je zbavila hořkosti. Dám do hrnce v poměru 1:2 s vodou a špetkou soli a pomalu vařím do měkka. Do uvařených jáhel vmíchám máslo a nechám vychladnout. Mezitím si vyšlehám žloutky s cukrem a smetanou a z bílků ušlehám tuhý sníh. Nakrájím si na malé kousky sušené švestky a pekáček vymažu máslem. Do vychladlých jáhel vmíchám žloutky s cukrem, švestky, popřípadě ještě trochu osolím a opatrně vmíchám sníh. Rožetřu na pekáček a peču při teplotě 175°C cca 30 minut.

Varianta

Jáhly uvařím v jablečném moštu, tím pádem odpadá slazení cukrem. Nezapomeňte osolit, jinak nebude mít jáhelník tak dobrou chuť. Jáhly kupuji v DM, kilo 99,-Kč. Stačí je spařit 1x a nebudou vůbec hořké.

6
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky