Jablkový štrůdl

26. Prosinec 2015

Ne vždy je možné cukr něčím nahradit, avšak ideální je množství, na které jsme zvyklí, postupně snižovat a tím si zvykat na méně sladké. Časem zjistíme, že vlastně tolik cukru ani nepotřebujeme. Chutě se nám změní. S cukrem je to podobné jako s bílou moukou. Je prázdným zdrojem energie. Hledám možnosti, jak se cukru a bílé mouce vyhnout a nebo jí nahradit něčím zdravějším.

Suroviny

  • mouka špaldová celozrnná 200g
  • máslo 100g
  • smetana zakysaná 1PL vrchovatá
  • prášek do pečiva s vinným kamenem 1/2 balíčku ( je bez fosfátů )
  • sůl větší špetka
  • jablka středně velká 8-10ks
  • fíky 4ks
  • datle 8ks
  • mošt bez přidání cukru cca 100ml
  • ořechy mleté vlašské (kešu, mandle....)

Postup

Do mísy dám prosátou mouku spolu s kypřícím práškem a promíchám. Přidám změklé máslo, zakysanou smetanu a sůl. Zpracuji těsto a zabalené do potravinářské fólie nechám v lednici cca půl hodiny odpočívat. Datle a fíky namočím do moštu. Mezitím si oloupu a nastrouhám jablka a začnu je pomalu v hrnci dusit ve vlastní šťávě až změknou. Mošt sliji a ovoce z něj rozmixuji. Přidám k podušeným jablkům a rukou vše zpracuji v jednotnou masu. Těsto si rozdělím na dva díly a z každého vyválím tenkou placku přes fólii nebo mikroten. Posypu mletými ořechy, rozetřu jablka a smotám. Potřené vajíčkem vložím do rozpálené trouby na 175°C a peču půl hodiny. A sypu skořicí, abych se vyhnula cukru.

6
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky