Jablečný koláč

26. Říjen 2016

 Jablka jsou tím nejobyčejnějším ovocem a přesto se z nich dají vykouzlit lahodné pokrmy. A protože je právě teď sezóna jablek, tak mám pro vás recept na vynikající křehký koláč. Je to opět jeden z receptů, který je jednoduchý a rychlý. Vůně jablek a skořice navíc k tomuto období neodmyslitelně patří. A nezapomeňte sníst denně aspoň jedno jablko, uděláte tím mnoho pro svoje zdraví.

Suroviny

  • mouka pšeničná celozrnná 1 hrnek (250 ml)
  • mouka hladká 1/2 hrnku
  • máslo 170 g
  • voda 1/3 hrnku
  • sůl 1/2 ČL
  • máslo 2 PL
  • cukr kokosový 2 PL
  • rozinky hrst
  • jablka 4-6 ks
  • skořice mletá, trochu na posypání jablek
  • vejce 1 ks

Postup

Do mísy nasypu prosátou mouku a sůl. Velmi studené máslo nakrájím na malé kostičky a spolu s ledovou vodou přidám k mouce. Vše rychle zpracuji, aniž by se máslo moc rozpustilo. Zpracované těsto dám do lednice odpočívat. Mezitím si na pánvi rozpustím 2 lžíce másla a poté přisypu cukr, spolu nechám chvilku probublat a pak přidám oloupaná a nakrájená jablka, skořici a rozinky. Promíchám a chvilku podusím. Nechám vychladnout. Těsto vyválím na větší placku a přenesu na plech s pečícím papírem. Pokladu jablky, okraje přehnu a potřu rozšlehaným vajíčkem. Peču dozlatova, cca 25 minut. Tím, že v těstě zůstanou kousky másla, připomíná po upečení svou konzistencí těsto listové.

3
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky