Hrachová kaše

30. Říjen 2016

Takové obyčejné jídlo. Ale proč ne? Chtěla bych v následujícím vaření představit obyčejná a občas i zapomenutá a jednoduchá jídla. Hrachová kaše uvařená podle zásad zdravé výživy, je totiž tím nejlepším zdrojem bílkovin, vápníku, draslíku a vitamínů skupiny B. Pro mě je to návrat do dětství, do školních jídelen a rychlého vaření mé maminky. Jak já jsem ji neměla ráda. A dnes si na ni pochutnám jen tak s osmaženou cibulkou a domácím kváskovým chlebem. Nic víc k tomu nepotřebuji. Ano, výborná je i s volským okem nebo se ztraceným vejcem. Dnes ji vařil Igor, můj přítel. Každý týden máme na jídelníčku luštěniny a jeho silnou stránkou je vyrábět domácí tempeh. Ten vám také někdy představím. Hrachová kaše se dá připravit bez jíšky, tudíž máme bezlepkovou variantu chutného jídla.

Suroviny

  • hrách půlený 300 g
  • cibule
  • česnek 4 stroužky
  • bobkový list
  • nové koření
  • pepř mletý
  • sůl
  • olej olivový 3 PL
  • máslo přepuštěné
  • smetana nebo šlehačka cca 100 ml
  • umeocet 1-2 PL

Postup

Hrách nechám dva dny namáčet ve vodě a vodu vyměňuji. Na oleji zpěním nakrájenou cibuli, přidám prolisovaný česnek a nechám rozvonět. Spolu s hrachem přidám koření a nechám asi minutu povařit. Zaliji horkou vodou, tak aby byl hrách ponořený. Vařím do měkka. Nakonec osolím, opepřím a rozmixuji. Na závěr zjemním smetanou a ochutím umeoctem. Pomalu smažím cibulku, nakrájenou na plátky na přepuštěném másle až krásně zezlátne. Z tohoto množství jsme měli 4 porce.

4
0 komentářů
Pošli
recept
Přidat do
kuchařky